A május közepe két szempontból is borzalmas: egyrészt ilyenkor rengeteg közkedvelt halra tilalmi időszak van kiírva, másrészt a szokásos tavaszi nagytakarítás alól így nem tudok például egy horgászással kibújni. Most viszont ez utóbbi teljesen jól sült el, hiszen a padláson rátaláltam egy bizonyos Ifj. Szoboszlai Lajos féle "Mire kap a hal?" című könyvre. Természetesen felkeltette a kíváncsiságomat, és találtam benne olyan dolgokat, amiket biztosan ki szeretnék próbálni még az idén.
Hangyatojás
„Nagyobb hangyafészkekből szedhető meg. A vörösszárnyú keszeg és a küsz szívesen kapkodja el.”
Virágpor
„A gyógynövénydrogériákban vásárolhatjuk meg a granulátum szerű virágport. Érdekes íze és illata kedves a halaknak. Én általában kukoricalében oldom fel és az ebből képződött lében tárolom a horogra való szemeket. Meg lehet próbálni etetőanyaghoz keverve is száraz állapotban.”
Popcorn
„A natúr és az édes ízű vált be a legjobban. Különböző ételfestékekkel színezni is szokás. Horogra tűzve lebeg a vízben. A ponty- és keszegfélék szívesen felveszik, de az amur sem kerüli ki, ha arra jár. Etetőkosaras horgászatnál a kosárba tömött anyagot is tűzdeljük meg néhány szemmel.”
Fagyi por
„A tejgyáraknál kiselejtezett fagylaltport ajánlom megvásárolni és etetőanyaghoz bekeverni. Legfinomabb a vanília, de a gyümölcsízek is megfelelnek. Jó felhősítő anyag, a vízfelszíni és vízközti horgászathoz, busára és küszre egyaránt jó.”
Hungarocell
„Az építőanyag-kereskedelemben kapható hungarocell szigetelőanyag, amelyet apró kis fehér műanyag habgolyók alkotnak. Ezek a kis puha golyók jól rögzíthetőek a horgon és az apróbb testű halaink nagy igyekezettel kóstolgatják. Ha ólmozatlan zsinór horgára tűzzük, a víz szintén úszva a kösz horgászatánál is alkalmazható. Fontos, hogy a horog hegyét hagyjuk kívül a csaliból.”