Jump to content

Legnépszerűbb feeder csalik

2017. 06. 19. 15:23

Napjainkban a horgászcsali kínálatnak se vége, se hossza. Számtalan szín és ízvariációban, megannyi márkanév alatt kelletik magukat. De melyikkel érdemes horgásznunk? Mikor melyiket válasszuk? Variálhatjuk őket? Fontos csaliválasztásnál a víz hőmérséklete, a légnyomás? Magam is sokáig kerestem a választ ezekre a kérdésekre, biztonsággal mégsem tudok mindre felelni. Van azonban néhány általános alapelv, amit érdemes szem előtt tartani, hogy mit is érdemes a horogra tűzni. Ez nagyban függ a halfajtól, amire pecázunk és természetesen az időjárástól. Lássuk, melyek a legnépszerűbb feeder csalik, és miért?

Kukorica 

Nem hiszem, hogy bővebb bemutatásra szorul. A halak természetes közegükben soha nem találkozhatnának vele, mégis szívesen felveszik. A kukorica nagyon sok halfajra jó a nagyobb testű keszegektől kezdve a pontyon át az amúrig. Olcsó, könnyen beszerezhető, ízesíthető és sokáig eltartható. Ízesítések közül mindenképp érdemes kiemelni a natúrt, mézest, eprest, de a tejsavas erjesztésű szemek is nagyon fogósak. Érdemes kipróbálni az ízesített tejbe vagy kefírbe áztatott változatokat is, meglepő eredményeket hozhatnak.

Leggyakrabban horogra tűzve érdemes felkínálni, én gyakran hajszálelőkére fűzök fel több szemet, akár 4-5-öt is. Az egyik kedvenc csalim egy szem kukorica, két szem csonti, melyek közül az egyik lehetőleg piros, hogy jobban elüssön a kukorica sárgájától (de ugyanilyen jó a piros kukorica mellett a sárga csonti, lényeg, hogy a szem látványosabbá tegye a nyüvek mozgását). Érdemes színezni a csemegekukoricát, ételfestékkel könnyedén átfesthetőek, ezáltal fogósságuk sokszor megnövekszik. Bár kétségkívül furcsa kék kukoricával horgászni.

Csonti, pinki 

A kukorica mellett a csonti kétségkívül a legszélesebb körben használt csali. Könnyen beszerezhető, frissen vásárolva napokig eláll. Majd minden halunk szereti. Felveszi a keszeg, a ponty és a kárász, de csukát is akasztottam csontival. Horogra tűzve, mozgásával kelti fel leginkább a halak figyelmét, ugyanakkor forrázva is kiváló csalogató. Érdemes variálni a színeket, hogy figyelemfelkeltőbbé tegyük horgunkat.

Hátránya ugyanaz, ami az előnye is, minden hal szereti. Ha termetesebb dévéreket szeretnénk fogni, ki kell találjuk, hogyan szelektálhatjuk őket, mert a 16-os horgon felkínált 2 szem csontit az alig 10-15 cm-es bodorkák is elcsípik, a törpeharcsákról nem is beszélve. Ilyenkor az apróbb szemű csemegekukoricával szelektálhatjuk a halak méretét.

A pinki méretén kívül másban is különbözik a csontitól, tovább eltartható. Sokkal jobban bírja, mint nagyobb testvére. Egy csonti mellé 1-2 szem pinki mindig jó választás.

Pellet, bojli 

Elérkeztünk a mesterségesen előállított csalikhoz, melyek első csoportját a különböző fúrt és puha pelletek alkotják. Ezek az anyagok a haltenyésztésből kerültek át a horgászok kelléktárába. Az elv roppant egyszerű. Ha ezzel takarmányozzák a halakat növekedés közben, akkor valószínűleg halastavi kihelyezésük után is szívesen felveszik ezt a csalit. Az elmélet bizony jól működik, még az olyan természetes vizeken is, melyek halállománya nem, vagy alig találkozik pellettel. A pellet méretével, de ízvilágával is szelektálhatóak a kifogott halak.

Tavasszal, egészen 20 fokos vízhőmérsékletig részesítsük előnyben az édes pelleteket, ilyenkor használjuk a gyümölcsös ízeket. A pelletet hajszálelőkén felkínálva szoktam mellé tenni egy szem kukoricát is, ami a héja miatt nagyon jól tart a vékony fonott zsinóron. A nyári, felmelegedett vizekben, ha pontyot szeretnénk fogni, kerüljük az édes csalit, 20 fok felett fűzzünk büdös halas vagy épp májas pelletet. Nem fogunk csalódni az eredményben.

A bojlikra is nagyjából a pelletekre vonatkozó megállapítások az igazak. Talán még annyit lehetne hozzátenni, hogy érdemes minibojlit használni 8-12 milliméteres méretben. Végezetül ejtsünk szót a pelletek és bojlik lebegtetéséről is. Ez különösen iszapos, növényekkel benőtt meder esetén hatásos.

Puffi, puffasztott rizs

A puffasztott kölest vagy épp rizst leginkább csalik lebegtetésére szoktuk használni, habár önmagukban is remekül működhetnek. Napjainkra a puffi számtalan szín és ízvariációban kapható. Mondhatjuk, hogy ez a csali igazi reneszánszát éli. Figyelnünk kell azonban, mert gyorsabban leázik, mint a pellet vagy a minibojli.

A puffasztott rizs senkinek sem hiányozhat a horgászládájából. Univerzális lebegtető anyag, sokféle színvariációban kapható. Egy-két szem csonti mellé tűzve könnyen felemeli azokat a fenékről, így az előkehossztól függően akár vízközt is horgászhatunk.

 

(Forrás: energofish.hu)