Jump to content

Csalitüskés praktikák a mindennapi horgászatok során

2017. 07. 23. 13:43

Mióta a csalitüske a modern feederezés mindennapos kiegészítőjévé vált, a hatékony csalifelkínálás sokkal egyszerűbb és gyorsabb lett, mint valaha. A tüske főleg a methodos horgászatokon jut szerephez, de egyre több hétköznapi horgász fedezi fel és használja nagy megelégedéssel. Rájuk gondoltunk elsősorban a most bemutatásra váró termékekkel!

Mielőtt azonban megismerkednénk az újdonságokkal, érdemes röviden áttekinteni, hol is kezdődött a csalitüske története. Immár három éve annak, hogy a SpéciCornnal piacra léptünk. Ez egy lebegő kukoricaimitáció, amely különböző ízekben kapható. Ennek a felkínálásához mutattuk be alternatívaként a 7 mm-es csalitüskét. A method technika ezzel és a Haldorádó Method Flat Feeder kosárral vált olyan egyszerűvé, hogy mostanra a legnépszerűbb pontyhorgász módszerek közé sorolandó. Ezt a technikát a Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 15. rész – A tökéletesre csiszolt „módszer” című írásban és filmben részletesen be is mutattuk. Annak érdekében, hogy a tüske a nagyobb csalik számára is használható legyen, 10 és 15 mm-es hosszban is elérhetővé váltak, ezzel gyakorlatilag a methodozás során használatos csalik nagy része felkínálhatóvá vált egy pillanat alatt.

A keszeghorgászok számára is van lehetőség a tüskés csalizásra, hiszen a normál vastagságú Csalitüske mellett már két éve kapható a Csalitüske Fine, amely az eredeti modell hosszával, ám sokkal kisebb átmérőjével a különlegesen apró és sérülékeny csalik felkínálására is alkalmas. Erre akár még szúnyoglárvát is fel lehet szúrni anélkül, hogy az szétpukkadna vagy elpusztulna. 

A csalitüske gyorsan népszerű lett a horgászok körében, ám sokan mégis idegenkedve tekintettek rá, mivel felkötése igényel némi kézügyességet, és a kisebb méretek éles szemet is. Biztos vagyok benne, hogy sok bosszúságtól fogják az alábbi termékeink megóvni a csalitüskés horgászat szerelmeseit.

Egyvalamit azonban nem tudunk minden horgász ládájába beletenni, ez pedig az odafigyelés. Legyen ugyanis szó bármilyen csalifelkínálási módról, a legfontosabb, hogy a horog a megfelelő pozícióban helyezkedjen el a vízben. Ezért aztán minden csalizás után helyezzük az előkénket egy vödör vízbe vagy egy tálkába, és ellenőrizzük, hogy a lebegő csali nem emeli-e meg túlságosan. Az az optimális, ha a horog felbillen a fenékről, és a csali 1-2 centire az aljzat fölött helyezkedik el. Tehát ezt MINDIG ellenőrizni kell, mert lehet csodaszer is a horog mellé fűzve, ha azt rossz helyen és rossz módon kínáljuk fel!

(Forrás: haldorado.hu)