Ahogy a neve is mutatja, olasz adalékról van szó, ami nem más, mint egy zsíros, nehéz kekszdarálék, amely durvára őrölve kerül felhasználásra. Az eredeti erősen citromos aromával rendelkezik, amely elsősorban a ponty és kárász horgászatánál került előtérbe. Az íze mellett a legfontosabb tulajdonsága az, hogy nagyon nehezek a szemcséi, így azok garantáltan a fenéken maradnak. A gombóc vízbe érését követően segítik annak gyors bontását, és míg az etetőanyag könnyebb alkotóelemei felfelé dolgoznak, addig a pastonchino apró, de nehéz szemcséi gyorsan lesüllyednek a mederfenékre és ott is maradnak. Áramló vízben sem viszi el könnyen a víz, hiszen amilyen apró, beszorul a fenék egyenetlenségeibe. Folyóvízben, ha az áramlat fel is tudja kapni a fenékről, hamar visszasüllyed oda, ezzel lassítva az etetésünk „lecsúszását”.
Az apró, színes szemcsék felkeltik az etetésen táplálkozó halak figyelmét, így azok hosszan elidőznek a morzsák felszedegetésével, de csak nehezen telnek el tőle, mivel igencsak aprók azok.
E különleges adalék ideális aránya az etetőanyag 10-20%-a körül mozog, attól függően, hogy mennyi halra számítunk az adott napon. A pastonchinót a már kész, benedvesített, áttört etetőanyaghoz kell keverni, így semmi nem fogja „lefedni” az önálló életet élő szemcséket. Ennek köszönhetően sokáig fejtik ki rendkívül attraktív hatásukat.