Jump to content

Az etetőpelletek

2018. 04. 24. 22:36

A szelektív pontyhorgászat egyik leghatékonyabb csalogatóanyagai az etetőpelletek. Ezek a granulátumok különböző méretekben, ízesítésekben, formákban és összetételben állnak rendelkezésre, ám a legfontosabb tulajdonsága mindegyiknek az, hogy kemény, lassan oldódó szemekből áll. Az etetőanyagokkal szemben a vízben sokáig megtartják formájukat és várják a nagytestű halakat, amelyek könnyedén el tudják ropogtatni a finom, kemény falatokat. Felhasználásuk éppoly szerteágazó, mint ízesítésük, úgyhogy az alábbi cikkben olyan eledeleket mutatok be, amelyek közül mindenki találhat megfelelőt a horgászataihoz.

Haldorádó Micro Pellet

Szándékosan ezzel a típussal kezdem a sort, mert ez az egyik legalapvetőbb és legtöbbféleképpen felhasználható pelletféleség. A 2 mm-es szemekből álló micropelletek Fekete Tintahalas változata a legtöbb intenzív horgászvízen jól alkalmazható, mert nagyon magas halliszt és halolaj tartalmához a tógazdasági pontyok hozzászoktak. Ez a típus jól keverhető halas etetőanyagokba, de önmagában is eredményes lehet.

Annak érdekében, hogy minden víztípushoz lehessen alkalmazkodni, többféle ízben áll rendelkezésre a micropellet. A halas alapú csalogatóanyagok után az édes ízvilág kerül legtöbbször előtérbe. Éppen ezért a legkedveltebb Mézes Pálinka és Eper aromájú pelletek is helyet kaptak a családban. Ezek kitűnő dúsítóanyagai lehetnek a hasonló ízű etetőanyagoknak, vagy önmagában alkalmazhatóak olyan vizeken, ahol a keszegfélék mellett a pontyok is megjelennek az édes kajás etetésen.Az édes aromájú típusokon kívül található egy igazi kuriózum is a családban, a Method Green. E zöld pelletek „alga-kagyló” ízesítést kaptak, amelyek a modern pontyhorgászat kedvelt aromái. Ez a granulátum leginkább a finomszemcsés method etetőanyagok dúsítására való.

A legösszetettebb micropellet a Super Color Carp, amelyik vegyes színű szemeket tartalmaz. Ezzel a fajtával szinte minden típusú keveréket lehet gazdagítani, miközben a pelletszemek önálló életet élnek a vízben, és várják a nagyobb testű halakat. Nemcsak dúsítani, de ízesíteni is lehet a Super Color Carp pellettel, hiszen különleges narancs-fahéj aromával vannak kezelve a szemek.

 

(Forrás: haldorado.hu)