Jump to content

Hagyományos és igazán különleges élő csalik I.

2018. 05. 26. 12:58

Ha horgászatról van szó, egyetlen csalifajta az, amit nem szabad kihagyni a számításból a felkészülés során, az pedig az élő csali. Ez az a 100%-ig természetes táplálékforrás, amivel legkönnyebben és leggyakrabban találkoznak célhalaink. Nem véletlen, hogy a minden időszakokban ez az első csali, amire legtöbbünk kötelező kellékként gondol, legyen az csonti, szúnyoglárva vagy épp giliszta. 

Pinki

Piros színű, apró méretű csontkukac, amelyet főleg a versenyhorgászok használnak nagy előszeretettel, de mára a hétköznapi horgászatok során is gyakorta nélkülözhetetlen. Más fajta légyből és más gyártástechnológiával készül, mint a csontkukac. Lassabban bábozódik be, még szívósabb, tovább bírja. Fogóssága gyakorta a csonti fogósságát is felülmúlja. Rendkívül mozgékony és más ízű, mint a hagyományos csalik. Rikító piros színe pedig nagyon vonzó a halak számára. Főként a keszegfélék horgászata során vált be. A legkisebb rendelhető mennyiség pinkiből 100 g, amely kb 1,7 deciliter.

Javasolt tárolási hőmérséklet: 1-3 ºC

Felhasználható: tárolási hőmérsékleten 3-4 hétig

Használatba vétele: A csomag megérkezésekor a pinki egy légmentesen lezárt dobozban, valamint egy hőszigetelt papírdobozban vagy csőben található. Ennek elsődleges szerepe az, hogy az áru sértetlenül (lehetőleg hidegen) érkezzen meg a címzetthez. A légmentesen lezárt dobozt azonnal ki kell bontani, hogy mihamarabb levegőhöz jussanak a kukacok. A lárvák feléledése több percet, de akár 1 órát is igénybe vehet. Nem kell tehát aggódni, mert a mozdulatlan, látszólag döglött pinkik élnek, csak a levegőhiány hatására elkábultak. A kibontás után azonban nem szabad még őket azonnal a hűtőbe tenni, mert hősokkot kaphatnak. Szabad levegőn, lehetőleg árnyékos helyen kell megvárni, hogy magukhoz térjenek. Ekkor azonnal használatba lehet venni a csalit. Ha később kerülnek bevetésre, akkor csalis dobozba vagy csontizsákba helyezve kell hűtőbe tenni a teljes mennyiséget. Miért kell lefojtani a pinkit, miért kell így szállítani? A pinkik a csontkukachoz hasonlóan, a folyamatos anyagcseréjük és mozgásuk során ammóniát és hőt termelnek, ami szűk helyen lévő sok lárva esetén számukra is végzetes lehet. A lefojtással mesterségesen előállított oxigénhiány nyugalmi állapotba kényszeríti őket, ekkor anyagcseréjük és aktivitásuk rendkívüli módon lecsökken. Ilyen állapotban - ha a hőmérséklet kellően alacsony - hosszú ideig károsodás nélkül eltarthatók. Ha nem fojtanánk le, és a csomagolás előtt nem hűtenénk le őket, akkor döglötten, „megfőve”, használhatatlan állapotban érkeznének meg a vásárlóhoz (illetve - nem tökéletes bezacskózás esetén - kimásznának a szállítódobozból a legfürgébbek, aminek nem örülne senki.

 

(Forrás: haldorado.hu)