Jump to content

PVA a horgászatban

2018. 09. 27. 08:40

A PVA termékek már nagyon régóta elérhetőek, és a modern pontyhorgászat szinte nélkülözhetetlen kellékeivé váltak, de ahogy a legtöbb dolog felgyorsult világunkban, ezek is rohamosan változnak, fejlődnek. E fejlődés követése érdekében érdemes ezeket újra átnézni, hogy a horgászok még könnyebben beépíthessék őket saját eszköztárukba.

A PVA egy betűszó, a poli(vinil-alkohol) rövidítése. Ez az anyag vízzel érintkezve némi késlekedéssel (10-40 másodperc múlva) oldódásnak indul, ezzel segítve a horgászokat a pontos etetésben.

Hol lehet jelentősége?
Bárhol, ahol pontos, koncentrált, kis mennyiségű etetést akarunk létrehozni. Kiemelten ajánlott vízinövénnyel sűrűn benőtt helyeken is, ahol komoly segítséget jelenthet, hiszen egy PVA zacskóba csomagolt horog nem tud elakadni a bedobást (vagy behordást) követően, így e segédeszköz garantálja a csali biztonságos fenékre érését.

Milyen fajtái vannak?
A cikkemben ezeket kívánom bemutatni, amelyek között mindenki megtalálja a számára ideális változatot! 

PVA zsinór
A PVA termékek legrégebbi típusa, mely nagyon megkönnyíti a kicsi, pontos etetéseket a csali közvetlen környezetében. Ahhoz, hogy néhány bojlit vagy egyéb szemes terményt az etetőhelytől távolabb is el tudjunk helyezni, vagy közvetlenül a horog mellett tudjunk felkínálni, kiválóan alkalmas a PVA zsinór. A többi oldódó zsinórral ellentétben ez vastagabb, ezáltal nehezebben szakad, ugyanakkor hideg vízben is maradéktalanul feloldódik. Nedves időjárási körülmények között is kiválóan használható.

PVA szalag
Erőssége révén számos feladathoz megoldást kínál, és tökéletes feloldódása miatt semmiféle maradvány nem rontja a bejuttatott végszerelék fogósságát. E sokoldalú PVA terméknek ott a helye minden bojlis horgász kelléktárában! Jól jön a nagy dobásoknál a hajszálelőke horogszárhoz kötéséhez, a csali dobás alatti rögzítéséhez, a PVA zacskók szájának bekötéséhez, az ólomkapcsok dobás alatti bebiztosításához és általában minden olyan esetre, ahol két, bármilyen száraz alkatrészt úgy kívánunk összekötni, hogy a vízbe érve szétválhassanak. A PVA szalag praktikus, adagoló-rendszerű tekercsben kerül forgalomba. A szalagból a tekercsen 10 méternyit talál.PVA háló
A pontyhorgászatok során főleg extrém időjárási körülmények közepette (pl. viharos szél) nagyon nehéz a pontos etetést tökéletesen végrehajtani. Érvényes ez a behordással vagy esetleg a bedobással történő horgászatokra egyaránt. Pedig egy sikeres horgászatnak a pontos etetés az egyik legfontosabb alapfeltétele. A PVA hálókat használva az etetéssel kapcsolatos problémáink egy csapásra megszűnnek: segítségével rendkívüli mértékben koncentrálhatjuk a horgon vagy a hajszálelőkén felkínált csalink köré az etetést. A PVA csőháló segítségével rövid idő alatt tetszőleges méretű PVA csomagokat készíthetünk, amivel különböző szemes etetőanyagokat (bojli, pellet, apró magvak) tudunk a csalival együtt bedobva, tehát közvetlenül a horog mellé juttatni. Leghatékonyabb felhasználási területe a stick mixes horgászat, mely során olyan csalogató anyagot töltünk szorosan a hálóba, amely apró szemcsés, és aminek elemei szárazon is teljes mértékben süllyednek. Az ily módon betöltött „hurkácskák” nagy hatással vannak még az étvágytalan halakra is, ezért használom én is előszeretettel a kereső horgászatok folyamán.

(Forrás: haldorado.hu / kép: pixabay.com)