Jump to content

Tipp pontyhoz

2018. 09. 27. 08:39

Egy olyan csalizási tippet szeretnék bemutatni, ami nagyon hatékony abban az esetben, ha nincsenek étvágyuknál a pontyok. 

Fontos, hogy ilyenkor nemcsak a csali mérete kisebb, de az etetés is! Maximum egy-két marék főzött tigrismogyorót szórok a csali köré „vékonyan”, nagyjából egy- másfél négyzetméteren szétterítve, hogy minél tovább a csalim közelében tudjam tartani a halakat, ugyanis minél tovább tartózkodnak az etetésen, annál nagyobb esélyem van megfogni őket.

Mielőtt rátérek a csalizásra, mindenképpen fontos azt tisztázni, hogy milyen előkén érdemes felkínálni azt, mert az etetés stratégiája, a megfelelő horogelőke és a jól elkészített csali egy komplett rendszert alkot, ami csak akkor fogja meghozni az elvárt eredményt, ha minden része megfelelően van elkészítve. Előkeanyagból mindenképpen lágy, a fenékhez jól simuló típust javaslok annak ellenére, hogy az ilyen zsinórok hajlamosabbak a gubancolódásra is. Amiket én is szívesen ajánlok, az a PB Products Armabraid vagy a Nevis Karma. Hosszát általában húsz centiméter környékén határozom meg, de ez függ a horgászhelyen található iszap vastagságától is.Horogból mindenképpen érdemes kerülni az öblösebb, rövid szárral rendelkező darabokat, ezeket a pontyok is sokkal hamarabb kifújják, mint az ívelt szárral rendelkező, kicsit kisebb öblű modelleket, mint amilyen, pl. a Gardner Mugga vagy a Gamakatsu Snagger. A horog szárán elhelyezek egy vékonyka és rövid szilikon csövet, ami megfelelő szögben tartja egyrészről a csalit a horoghoz képest, másrészt mikor a hal megpróbálja kifújni a horgot, a szilikon csövecske felcsúszik a horog szárán, a hajszálelőke kifordul, a horog pedig a hal szájába akad. Sokszor találkozom olyan hibával, hogy vagy túl hosszúra van vágva a szilikon cső, vagy zsugorcsővel van elkészítve az előke, ami ilyenkor nem tud megfelelően működni, mert sokkal könnyebben fújja ki a ponty, mint ahogyan kellene.

Ezek után jön a legfontosabb, a csali, ami ilyen esetekben nálam két szem főzött tigrismogyoróból áll, mely tapasztalataim szerint nagyon fogós ponty- és amurcsali bizonyos helyzetekben.
Első lépésként a kiválasztott szemeket átfúrom egy vastagabb (körülbelül 6 mm-es) fúróval oly módon, hogy a csali túloldalán a fúró ne bújjon ki, így egy üreget készítek a csali belsejében.

(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)