Jump to content

Kendermag horgászathoz

2018. 10. 17. 23:55

A kendermag régóta a legfogósabb aprómagok közé tartozik. Aminosavakat, vitaminokat, fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat is tartalmaz. A halaknak nagyon fontosak e tápanyagok, így ösztönösen keresik ezeket. A nagyponty-horgászok és a versenyhorgászok gyakran használják ezeket a kisméretű, kemény héjú magvakat. A kendermag több változatban is eredményes és otthon is elkészíthető. A mostani írásomban, ezzel kapcsolatban szeretnék bemutatni nektek néhány ötletet, praktikát.

Takarmányboltokban a kendermag valamivel olcsóbb, azonban ez nem mindig olyan jó minőségű, mint a horgászboltokban kapható száraz vagy főtt változat. Elkészítése is némi időbe telik, ezért sokan nem szeretnek bíbelődni vele. A kész változatot ezért egyszerűbb megvenni, a Haldorádó kínálatában például egy különleges, chilis-fahéjas ízben is kapható ez a fogós aprómag. Aki viszont otthon szeretné elkészíteni, a továbbiakban olvashat erről részletesen.

A tisztítás kissé macerás folyamat, de azért van rá megoldás. Ha kisebb mennyiségben kell elkészíteni, kézzel is ki lehet szedni, ami nem oda való. Egy olyan lyukbőségű szita viszont, amin a mag átpotyog, igazán jó választás lehet! Rostálás után szembetűnő lesz a különbség.

A darált kendermag elkészítése gyerekjáték, csak egy kávédaráló kell hozzá. Arra viszont vigyázni kell, hogy ne kerüljön túl sok a darálóba. Egy kevés őrölt TTX hozzáadásával pedig megakadályozható, hogy az olajos mag a falhoz tapadjon. Keszegezésnél sosem hagyom ki a keverékből, de érdemes kipróbálni a ponty horgászata során is. Az így elkészített őrlemény felszálló szemcséket is tartalmaz, ezt figyelembe kell venni! Még ütősebb lesz keszegezésnél, ha darálás előtt a kendermagot megpörköljük.

A főtt kendermag mágikus csali. A keszegektől a pontyon át az amurig minden békés hal szívesen fogyasztja. Főzés előtt mindenképpen át kell mosni, így eltávolíthatóak a szennyeződések és a por. Ezt követően be kell áztatni, én legalább egy estére a vízben hagyom.

(Forrás: haldorado.hu / kép: pixabay.com)