Takarmányboltokban a kendermag valamivel olcsóbb, azonban ez nem mindig olyan jó minőségű, mint a horgászboltokban kapható száraz vagy főtt változat. Elkészítése is némi időbe telik, ezért sokan nem szeretnek bíbelődni vele. A kész változatot ezért egyszerűbb megvenni, a Haldorádó kínálatában például egy különleges, chilis-fahéjas ízben is kapható ez a fogós aprómag. Aki viszont otthon szeretné elkészíteni, a továbbiakban olvashat erről részletesen.
A tisztítás kissé macerás folyamat, de azért van rá megoldás. Ha kisebb mennyiségben kell elkészíteni, kézzel is ki lehet szedni, ami nem oda való. Egy olyan lyukbőségű szita viszont, amin a mag átpotyog, igazán jó választás lehet! Rostálás után szembetűnő lesz a különbség.
A darált kendermag elkészítése gyerekjáték, csak egy kávédaráló kell hozzá. Arra viszont vigyázni kell, hogy ne kerüljön túl sok a darálóba. Egy kevés őrölt TTX hozzáadásával pedig megakadályozható, hogy az olajos mag a falhoz tapadjon. Keszegezésnél sosem hagyom ki a keverékből, de érdemes kipróbálni a ponty horgászata során is. Az így elkészített őrlemény felszálló szemcséket is tartalmaz, ezt figyelembe kell venni! Még ütősebb lesz keszegezésnél, ha darálás előtt a kendermagot megpörköljük.
A főtt kendermag mágikus csali. A keszegektől a pontyon át az amurig minden békés hal szívesen fogyasztja. Főzés előtt mindenképpen át kell mosni, így eltávolíthatóak a szennyeződések és a por. Ezt követően be kell áztatni, én legalább egy estére a vízben hagyom.