Jump to content

Mogyorós etetés

2018. 12. 25. 09:15

Hazánkban még a mai napig egy kevésbé népszerű és megosztó csali a tigrismogyoró. Noha köztudott, hogy sikeres csali még a legvadabb törpeharcsával „tarkított” vizeken is, mégis kevesen bíznak sikerességében, vagy egyszerűen nem használják, nem része a magyar horgászkultúrának oly mértékben, hogy állandósuljon használata, sikere. 

A tigrismogyoró – tudományos nevén a Cyperus esculentus – Dél-Európában és Nyugat-Afrikában honos növény, amelyet magyarul földi mandulának, mandulafűnek mondanak. Amennyiben más és más módon írjuk be az internetes keresőbe, igencsak eltérő leírásokat kapunk.
Tigrismogyoró összetevői:

 

  • Zsírok 26%
  • Glükóz 21%
  • Rostok 12%
  • Protein 6%
  • Keményítő 31%
  • Glutén 0%

De ami számunkra, vagyis horgászok számára a lényeg, remek csali, melyet előszeretettel fogyasztanak a pontyok, amurok. Számomra egy örökzöld csali, melynek igenis helye van minden céltudatos pontyhorgász csali arzenáljában. Sikeres vadvizeken és olyan helyeken is, ahol rengeteg a törpeharcsa vagy a fehérhal. Sikerének számos oka lehet, amivel kapcsolatban sokrétű tapasztalataim vannak. Érdekes, de lehet és szerintem van alapja annak, hogy miközben a halak eszik, ropog a tigrismogyoró, és ez a hang odacsalja a többi pontyot, mivel azt jelzi nekik, hogy „kaja van!” – ez az inger táplálkozásra ösztönzi őket. Megfigyeltem, hogy olyan vizeken nagyon hatékony a tigrismogyoróval való horgászat, ahol nagy mennyiségben található kagyló, mely a pontyok elsődleges, természetes tápláléka. Állagban és a ropogtatás okozta hangban összefügg a két táplálék, és az is biztos, hogy imádják a halak fogyasztani. Valóságos függőséget okoz nekik a tigrismogyi, mely a természetes táplálékukra emlékeztet, de mégsem a megszokott ízvilágot képviseli – talán ezért olyan eredményes is a természetes vizeken. A legbeváltabb számomra az édes, chilis, fűszeres ízekkel megspékelt tigrismogyoró.

 

(Forrás: haldorado.hu / kép: pixabay.com)