Jump to content

Feeder orsó teszt

2019. 01. 17. 18:36

A nyeletőfékes modellek után, most egy sokak által kedvelt, elsőfékes feeder orsó műszaki tartalma kerül bemutatásra. A Power Fighter modelleket már egyre többen ismerik, népszerűségük a kategórián belül töretlen, hiszen igazán baráti áron lehet beszerezni a család egy-egy tagját.

Tökéletes választás lehet ez a típus azoknak, akik csak egy bottal horgásznak. Kifejezetten feederbotos horgászatra fejlesztették ki, és egy pergető orsó alapjaira épült. Ár/érték arányban annyira jó ez a műszer, hogy versenyhorgászok is szívesen használják! Én pontyozáshoz kerestem elsőfékes orsót, amikor a Power Fighter mellett döntöttem, de biztos vagyok benne, hogy a keményebb pályákon is megállja majd a helyét!

Véleményem szerint nem az a legfontosabb, hogy milyen színű egy modell, de meg kell hagyni, a fekete minden esetben nyerő. A vékony háznak köszönhetően nem lett nehéz a tekerő, ezáltal a hosszabb horgászatok és a gyakori dobálás során sem fárad el az ember keze. Az első fék hibátlan, a hajtókar mérete pont jó, a szerkezet futása sima és egyenletes, a dobon pedig két zsinórklipsz található, méghozzá minőségi alkatrészekből! Lehet ennél többet kívánni ennyi pénzért? Az orsó legfontosabb paraméterei a következők:

  • Méret: 50
  • Csapágy: 4 + 1
  • Áttétel: 4,6 : 1
  • Tömeg: kb. 395 g
  • Orsóház anyaga: grafit-hybrid
  • Fékrendszer: első fék
  • Dob anyaga: alumínium
  • Zsinórfektető rendszer: S-Curve
  • Zsinórtároló kapacitás: 0,20 mm / 215 mFém perselyek vannak a felkapókar mindkét oldalán, jó dolog, hogy nem csak a drágább modelleknél figyeltek erre! A zsinórvezető görgő felépítése megegyezik a korábban bemutatott típusokéval: egy kiváló minőségű golyóscsapágyat kapott, megfelelő karbantartással szinte örökéletű ez a kis alkatrész. A felkapókar is erős anyagból készült, a visszaváltásra egyből reagál.

A dobemelő fogaskerék belsejében bronz persely dolgozik, és még értékesebbé teszi ezt az orsóház csonkján található fémgyűrű. Strapabíró megoldás ez, és ebben az ár/érték arányban nem gyakori! A vastag dobtengely hosszan csatlakozik a dobemelő kulisszába, ráadásul egy lapos alkatrész is megvezeti a szerkezetet. A tányérkerék mindkét oldala golyóscsapágyat kapott! Egy siklócsapággyal is gond nélkül forogna a műszer évekig, de így elnyűhetetlen. Természetesen a bronz csiga is csapágyazott. A tűgörgős visszaforgásgátló működése hibátlan.

(Forrás: haldorado.hu / kép: pixabay.com)