A főzött pellet elsősorban a többnapos túrákhoz ideális, de akkor is érdemes használni, ha sok apró hal él az adott vízben, és szelektálni kell a nagyobb példányokat. Elkészítése valamivel tovább tart, mint az oldódó változaté, de egyelőre ne szaladjunk ennyire előre!
A következő összetevőkre van szükség:
Alapmix (500 g):
- 125 g Haldorádó Spanyol Halliszt
- 125 g Haldorádó Hidegen sajtolt tökmag pellet, darálva
- 75 g Haldorádó Tintahalliszt
- 50 g finomra szitált kukoricadara vagy kukoricaliszt
- 50 g darált keksz
- 50 g panírmorzsa
- 25 g kazein
Folyékony rész:
- 1 evőkanál édesítőszer vagy szőlőcukor
- 1 evőkanál betain
- 1 evőkanál por alakú Robin Red
- 1 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál só
- 5-6 tojás, mérettől függően
- 25 ml Haldorádó Carp Syrup Fűszeres Vörös Máj
- 10 ml Haldorádó SpéciAdditive Folyékony máj
- 10 ml Haldorádó Fluo Flavor Fekete Erő
- 5 ml Haldorádó SpéciAdditive Csípős paprika kivonat
A bojlis horgászok is jól ismerik, és szívesen használják a büdös, fűszeres és csípős változatokat. Nem véletlenül, ugyanis a nagytestű, öreg pontyokra az egyik legjobb csalik! A Haldorádó adalékanyagok kínálatában egy kiváló minőségű tintahalliszt is kapható, szívesen használom ezt a fűszeres csalik készítéséhez. Nagyon tiszta és nagyon tömény, ezért nem kell belőle sokat használni. A májas aromák mágnesként vonzzák a pontyokat, a fűszeres adalékok pedig még tovább fokozzák a csali vonzerejét!A főzött pellet masszáját nehezebb elsőre tökéletesen elkészíteni. Ennek oka a tojások különböző mérete. Ha esetleg szárazabb lenne a massza, mint amire szükség van, nem kell kétségbeesni, egy kis tojás hozzáadása után könnyen beállítható a megfelelő állag. A hallisztes dolgok viszonylag jól felveszik a folyadékot, ezért kell a bojlikhoz is annyi tojás. Ettől függetlenül megéri, mert némi szerencsével gyönyörű halakat lehet fogni a főzött pellettel!
A pellet sokszor gyorsabban gazdára talál, mint a bojli. A formája hosszúkás, ezért könnyebben felveszik a pontyok, mint a nagy, golyó alakú csalikat. 18 mm-es rollert használok, az ezzel készített pellet már elég nagyméretű ahhoz, hogy a szebb halakat szelektálja. A roller segítségével akár egyedi változatokat is lehet készíteni. Ilyen például a párnácska, ami agyonhorgászott vizeken eredményes igazán.