Pinki
Piros színű, apró méretű csontkukac, amelyet főleg a versenyhorgászok használnak nagy előszeretettel, de mára a hétköznapi horgászatok során is gyakorta nélkülözhetetlen. Más fajta légyből és más gyártástechnológiával készül, mint a csontkukac. Lassabban bábozódik be, még szívósabb, tovább bírja. Fogóssága gyakorta a csonti fogósságát is felülmúlja. Rendkívül mozgékony és más ízű, mint a hagyományos csalik. Rikító piros színe pedig nagyon vonzó a halak számára. Főként a keszegfélék horgászata során vált be. A legkisebb rendelhető mennyiség pinkiből 100 g, amely kb 1,7 deciliter.
Javasolt tárolási hőmérséklet: 1-3 ºC
Felhasználható: tárolási hőmérsékleten 3-4 hétig
Használatba vétele: A csomag megérkezésekor a pinki egy légmentesen lezárt dobozban, valamint egy hőszigetelt papírdobozban vagy csőben található. Ennek elsődleges szerepe az, hogy az áru sértetlenül (lehetőleg hidegen) érkezzen meg a címzetthez. A légmentesen lezárt dobozt azonnal ki kell bontani, hogy mihamarabb levegőhöz jussanak a kukacok. A lárvák feléledése több percet, de akár 1 órát is igénybe vehet. Nem kell tehát aggódni, mert a mozdulatlan, látszólag döglött pinkik élnek, csak a levegőhiány hatására elkábultak. A kibontás után azonban nem szabad még őket azonnal a hűtőbe tenni, mert hősokkot kaphatnak. Szabad levegőn, lehetőleg árnyékos helyen kell megvárni, hogy magukhoz térjenek. Ekkor azonnal használatba lehet venni a csalit. Ha később kerülnek bevetésre, akkor csalis dobozba vagy csontizsákba helyezve kell hűtőbe tenni a teljes mennyiséget. Miért kell lefojtani a pinkit, miért kell így szállítani? A pinkik a csontkukachoz hasonlóan, a folyamatos anyagcseréjük és mozgásuk során ammóniát és hőt termelnek, ami szűk helyen lévő sok lárva esetén számukra is végzetes lehet. A lefojtással mesterségesen előállított oxigénhiány nyugalmi állapotba kényszeríti őket, ekkor anyagcseréjük és aktivitásuk rendkívüli módon lecsökken. Ilyen állapotban - ha a hőmérséklet kellően alacsony - hosszú ideig károsodás nélkül eltarthatók. Ha nem fojtanánk le, és a csomagolás előtt nem hűtenénk le őket, akkor döglötten, „megfőve”, használhatatlan állapotban érkeznének meg a vásárlóhoz (illetve - nem tökéletes bezacskózás esetén - kimásznának a szállítódobozból a legfürgébbek, aminek nem örülne senki.
Csontkukac báb
Az angol, de lassan már a többi élmezőnybe tartozó versenyhorgász féltve őrzött titka a csontkukac báb. Szinte nincs olyan verseny, ahova ne hoznának magukkal ebből a csalogató halcsemegéből. Mitől olyan különleges? Attól, hogy szinte valamennyi békés hal szereti, a keszegféléktől a márnán át a pontyokig. Amikor a hal rátalál erre a burokba zárt fehérjegombócra és a szájába veszi, egy apró roppanással összetörik. Ekkor el tudja fogyasztani a benne található táplálékot. Ez a roppanó hang - már sokszor bebizonyosodott - a halakra úgy hat, mint egy mágnes. A roppanás és a kaja, ami ezután hozzáférhetővé válik, plusz inger a halaknak, hogy ezt el lehet és kell fogyasztani. Így az óvatosságukat „félretéve” állnak neki falatozni a bábokat. A csontkukac báb további különlegessége, hogy fajsúlya nagyon közel áll a vízéhez, ezáltal léteznek (báb állapotuktól függően) benne süllyedő, teljesen kiegyensúlyozott és lebegő darabok is. Használat előtt tovább lehet turbózni ezek fogósságát azzal, hogy némi aromás lébe áztatjuk be őket. A folyadékban különválnak a lebegő és a süllyedő szemek, ezért ha a fenéken akarunk horgászni, akkor egyszerűen leszedjük a lebegő szemeket és így garantáltan nem fognak az etetésünkről felszállni, vízközé emelkedni. Az általunk kínált bábok minimum 97%-a süllyedő. 100 grammos kiszerelésben kapható. Kiváló csali valamennyi békéshal horgászatára legyen szó álló- vagy folyóvízről!
Javasolt tárolási hőmérséklet: 0,5-1 ºC
Felhasználható: a csomagolás bontásától számítva 15 napig
Használatba vétele: A csomag kézhezvétele után helyezze hűtőbe, ha nem kívánja aznap felhasználni. Használatbavétel előtt mindenképpen át kell mosni, így az esetleg lebegő szemek különválaszthatók, hiszen azok felemelkednek a vízfelszínre.
Dobozos tűzőszúnyog Extra
Ma már a komoly versenyek elképzelhetetlenek kiváló minőségű szúnyoglárva nélkül. De egyre több feederversenyen, sőt hétköznapi horgászatok során (gyenge fogási időszakban) is előfordul, hogy ehhez a csalihoz nyúlnak a horgászok. A beszerzési források azonban nagyon-nagyon bizonytalanok, hiszen a hőmérséklet, a vízállás, az időjárás igencsak befolyásolja a lárva szedhetőségét. A legtöbb horgászbolt már fel sem vállalja a csali készleten tartásának és tárolásának a kockázatát, ha pedig mégis, akkor szállításáról (postázásáról) hallani sem akarnak… A Haldorádó csali-beszállítója azonban megoldotta ezt a problémát és garantáltan kiváló minőségű extra szúnyogot kínál, szállítható, eltárolható kiszerelésben. Ha még nem próbálta a tűzőszúnyogot mint csalit, tegyen egy próbát vele! Higgye el, van olyan időszak, amikor verhetetlen az 5-6 szál gyönyörű szúnyoglárva meglebegtetve akár pontyra, akár keszegfélére horgászik. 1 dobozban 18-20 gramm, azaz 200-220 db tűzőszúnyogot talál, amely egy átlagos horgászatra bőven elegendő. Kiváló csali valamennyi békéshal horgászatára legyen szó álló- vagy folyóvízről!
Javasolt tárolási hőmérséklet: 8 ºC
Felhasználható: a tárolási hőmérsékleten minimum 10 napig
Használatba vétele: A dobozból máris lehet horogra tűzni a szúnyoglárvákat, de lehet ezeket még tovább „edzeni” és a bőrüket keményebbé tenni. Ehhez egy teaszűrő segítségével helyezze vízbe a doboz tartalmát, mossa le a nedvességet megtartó speciális tőzeget a lárvákról, majd bő vízbe tárolja őket. Kb. 30-60 perc múlva a szúnyoglárvák bőre érezhetően keményebb lesz, sőt méretük is kicsit megnő, ahogy megszívják magukat vízzel. A megmaradt lárvákat bő vízzel szállítsa haza, ahol hűtőbe helyezve újabb néhány napig eltarthatók. A folyamatos vízcserével, akár 2 hétig is életben tarthatók! De ehhez kizárólag tiszta tó- vagy folyóvíz alkalmas.