Jump to content

Mindent az élő csalikról

2019. 12. 19. 16:40

Ha horgászatról van szó, egyetlen csalifajta az, amit nem szabad kihagyni a számításból a felkészülés során, az pedig az élő csali. Ez az a 100%-ig természetes táplálékforrás, amivel legkönnyebben és leggyakrabban találkoznak célhalaink. Nem véletlen, hogy a minden időszakokban ez az első csali, amire legtöbbünk kötelező kellékként gondol, legyen az csonti, szúnyoglárva vagy épp giliszta. Azt viszont már talán kevesebben tudják, hogy ezeken kívül léteznek olyan élő csali különlegességek, amik szinte biztos, hogy a horgunkhoz csalják a halakat. Sok versenyhorgász féltve őrzött titka ezek használata, hiszen mint mindig, az apróságokon is múlik a siker. E csali ritkaságok beszerezhetősége eddig meglehetősen körülményes volt, ezért legtöbb horgászbolt meg sem próbálkozik ezek forgalmazásával. 

Pinki

Piros színű, apró méretű csontkukac, amelyet főleg a versenyhorgászok használnak nagy előszeretettel, de mára a hétköznapi horgászatok során is gyakorta nélkülözhetetlen. Más fajta légyből és más gyártástechnológiával készül, mint a csontkukac. Lassabban bábozódik be, még szívósabb, tovább bírja. Fogóssága gyakorta a csonti fogósságát is felülmúlja. Rendkívül mozgékony és más ízű, mint a hagyományos csalik. Rikító piros színe pedig nagyon vonzó a halak számára. Főként a keszegfélék horgászata során vált be. A legkisebb rendelhető mennyiség pinkiből 100 g, amely kb 1,7 deciliter.

Javasolt tárolási hőmérséklet: 1-3 ºC

Felhasználható: tárolási hőmérsékleten 3-4 hétig

Használatba vétele: A csomag megérkezésekor a pinki egy légmentesen lezárt dobozban, valamint egy hőszigetelt papírdobozban vagy csőben található. Ennek elsődleges szerepe az, hogy az áru sértetlenül (lehetőleg hidegen) érkezzen meg a címzetthez. A légmentesen lezárt dobozt azonnal ki kell bontani, hogy mihamarabb levegőhöz jussanak a kukacok. A lárvák feléledése több percet, de akár 1 órát is igénybe vehet. Nem kell tehát aggódni, mert a mozdulatlan, látszólag döglött pinkik élnek, csak a levegőhiány hatására elkábultak. A kibontás után azonban nem szabad még őket azonnal a hűtőbe tenni, mert hősokkot kaphatnak. Szabad levegőn, lehetőleg árnyékos helyen kell megvárni, hogy magukhoz térjenek. Ekkor azonnal használatba lehet venni a csalit. Ha később kerülnek bevetésre, akkor csalis dobozba vagy csontizsákba helyezve kell hűtőbe tenni a teljes mennyiséget. Miért kell lefojtani a pinkit, miért kell így szállítani? A pinkik a csontkukachoz hasonlóan, a folyamatos anyagcseréjük és mozgásuk során ammóniát és hőt termelnek, ami szűk helyen lévő sok lárva esetén számukra is végzetes lehet. A lefojtással mesterségesen előállított oxigénhiány nyugalmi állapotba kényszeríti őket, ekkor anyagcseréjük és aktivitásuk rendkívüli módon lecsökken. Ilyen állapotban - ha a hőmérséklet kellően alacsony - hosszú ideig károsodás nélkül eltarthatók. Ha nem fojtanánk le, és a csomagolás előtt nem hűtenénk le őket, akkor döglötten, „megfőve”, használhatatlan állapotban érkeznének meg a vásárlóhoz (illetve - nem tökéletes bezacskózás esetén - kimásznának a szállítódobozból a legfürgébbek, aminek nem örülne senki.

Csontkukac báb

Az angol, de lassan már a többi élmezőnybe tartozó versenyhorgász féltve őrzött titka a csontkukac báb. Szinte nincs olyan verseny, ahova ne hoznának magukkal ebből a csalogató halcsemegéből. Mitől olyan különleges? Attól, hogy szinte valamennyi békés hal szereti, a keszegféléktől a márnán át a pontyokig. Amikor a hal rátalál erre a burokba zárt fehérjegombócra és a szájába veszi, egy apró roppanással összetörik. Ekkor el tudja fogyasztani a benne található táplálékot. Ez a roppanó hang - már sokszor bebizonyosodott - a halakra úgy hat, mint egy mágnes. A roppanás és a kaja, ami ezután hozzáférhetővé válik, plusz inger a halaknak, hogy ezt el lehet és kell fogyasztani. Így az óvatosságukat „félretéve” állnak neki falatozni a bábokat. A csontkukac báb további különlegessége, hogy fajsúlya nagyon közel áll a vízéhez, ezáltal léteznek (báb állapotuktól függően) benne süllyedő, teljesen kiegyensúlyozott és lebegő darabok is. Használat előtt tovább lehet turbózni ezek fogósságát azzal, hogy némi aromás lébe áztatjuk be őket. A folyadékban különválnak a lebegő és a süllyedő szemek, ezért ha a fenéken akarunk horgászni, akkor egyszerűen leszedjük a lebegő szemeket és így garantáltan nem fognak az etetésünkről felszállni, vízközé emelkedni. Az általunk kínált bábok minimum 97%-a süllyedő. 100 grammos kiszerelésben kapható. Kiváló csali valamennyi békéshal horgászatára legyen szó álló- vagy folyóvízről!

Javasolt tárolási hőmérséklet: 0,5-1 ºC

Felhasználható: a csomagolás bontásától számítva 15 napig

Használatba vétele: A csomag kézhezvétele után helyezze hűtőbe, ha nem kívánja aznap felhasználni. Használatbavétel előtt mindenképpen át kell mosni, így az esetleg lebegő szemek különválaszthatók, hiszen azok felemelkednek a vízfelszínre.

Dobozos tűzőszúnyog Extra

Ma már a komoly versenyek elképzelhetetlenek kiváló minőségű szúnyoglárva nélkül. De egyre több feederversenyen, sőt hétköznapi horgászatok során (gyenge fogási időszakban) is előfordul, hogy ehhez a csalihoz nyúlnak a horgászok. A beszerzési források azonban nagyon-nagyon bizonytalanok, hiszen a hőmérséklet, a vízállás, az időjárás igencsak befolyásolja a lárva szedhetőségét. A legtöbb horgászbolt már fel sem vállalja a csali készleten tartásának és tárolásának a kockázatát, ha pedig mégis, akkor szállításáról (postázásáról) hallani sem akarnak… A Haldorádó csali-beszállítója azonban megoldotta ezt a problémát és garantáltan kiváló minőségű extra szúnyogot kínál, szállítható, eltárolható kiszerelésben. Ha még nem próbálta a tűzőszúnyogot mint csalit, tegyen egy próbát vele! Higgye el, van olyan időszak, amikor verhetetlen az 5-6 szál gyönyörű szúnyoglárva meglebegtetve akár pontyra, akár keszegfélére horgászik. 1 dobozban 18-20 gramm, azaz 200-220 db tűzőszúnyogot talál, amely egy átlagos horgászatra bőven elegendő. Kiváló csali valamennyi békéshal horgászatára legyen szó álló- vagy folyóvízről!

Javasolt tárolási hőmérséklet: 8 ºC

Felhasználható: a tárolási hőmérsékleten minimum 10 napig

Használatba vétele: A dobozból máris lehet horogra tűzni a szúnyoglárvákat, de lehet ezeket még tovább „edzeni” és a bőrüket keményebbé tenni. Ehhez egy teaszűrő segítségével helyezze vízbe a doboz tartalmát, mossa le a nedvességet megtartó speciális tőzeget a lárvákról, majd bő vízbe tárolja őket. Kb. 30-60 perc múlva a szúnyoglárvák bőre érezhetően keményebb lesz, sőt méretük is kicsit megnő, ahogy megszívják magukat vízzel. A megmaradt lárvákat bő vízzel szállítsa haza, ahol hűtőbe helyezve újabb néhány napig eltarthatók. A folyamatos vízcserével, akár 2 hétig is életben tarthatók! De ehhez kizárólag tiszta tó- vagy folyóvíz alkalmas.

(Forrás: haldorado.hu / kép: pixabay.com)