Jump to content

Panír és horgászat?

2021. 01. 14. 08:46

Sokan vagyunk úgy, hogy igyekszünk valamilyen praktikát bevetni annak érdekében, hogy horogcsalink a lehető legvonzóbb módon kitűnjön etetésünkön. Az utóbbi években megfigyeltem azt, hogy egyre több horgász használ lebomló kutyatápot és különböző pelleteket bojlis horgászataik során, gondolom, a költséghatékonyság végett, így szép lassan célhalaink hozzászoktak ezekhez az oldódó falatokhoz. Egyre nehezebb bojlival horogra csalni a pontyokat azon vízterületeken, ahol e takarmányokat nagy mennyiségben használják a horgászok. 

Mivel elvből sem használok se kutyatápot, se pelletet, illetve kedvenc csalijaim sem érhetőek el oldódó változatban, ki kellett találnom azt, hogy mégis miként tudnék bojlisként a legjobban ezekhez hasonlító csalit kapni. Ezek működési elvét alapul véve jutottam el odáig, hogy egy oldódó réteget képezzek horogcsalimon, mely nem azonnal dobja le magát, illetve a szemcsék látványosan lifteznek, felkeltve így célhalaink figyelmét. Hosszas kísérletezés után találtam meg azt a szárazanyag és folyadék komponenst, mely kiválóan működik. Számomra ez egyértelműen a SpéciAdditive termékcsalád közül a Fűszeres Vörös Máj és a Top Method Feeder - Total Fish kombinációja. A Total Fish etetőanyag nagy mennyiségben tartalmaz hallisztet, illetve tonhallisztet, mely tökéletesen harmonizál a folyékony máj és fűszerek egyvelegével.

Fontos kihangsúlyozni, hogy most nem a hagyományos értelembe vett tocsogós, paníros csalit próbáljuk meg elkészíteni, hanem egy szárazabb, pasztaszerű réteget kell kapnunk a végén. Ha egy ragacsos, csicsogós réteget kaptunk, akkor nem jól dolgoztunk.

 

Miután elégszer ismételtük a locsolás és az etetőanyag-szórás lépéseit, nincs más teendőnk, mint egy bojliszárító zsákban pár napig szárítani a panírozott csaligolyókat. Minél tovább szárítjuk, annál lassabban fog a felvitt panírréteg leoldódni a bojli felületéről.

 

Bátran ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki ezt az apró praktikát, trükköt, hisz nagy meglepetéseket tartogathat akár kapástalan időszakban is.

 

(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)