Jump to content

Készíts magad angolmorzsát

2021. 04. 10. 06:37

Az angolmorzsa egy kiváló adalékanyag, amelynek segítségével felkelthetjük a halak érdeklődését etetésünk iránt. Persze kihagyható, de hasznossága a versenyhorgászatban is bizonyított. Hétköznapi pecáink során kitűnhetünk a halak által jól megszokott, a horgászok nagy többsége által használt anyagok közül, ami sok esetben az eredményességben is meg fog mutatkozni.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért éri meg házilag elkészíteni az angolmorzsát, hiszen „nem egy ökör ára” a boltban sem. Úgy hiszem, nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy a házi barkácsolással előállított eszközökkel, csalikkal jobban esik a halfogás, valamint a kényszerű téli szünetben kellemes kikapcsolódás az eszközök karbantartása mellett. Ha később ezekkel sikert aratunk, akkor jól eső érzéssel tudatosíthatjuk magunkban, hogy ezt is megcsináltuk. Az esetleges kudarcok pedig további újításokra sarkallnak, hiszen mindenkinek jól esik, ha túl tud járni a halak eszén.

Angolmorzsából kétféle tulajdonsággal rendelkezőt vásárolhatunk, készül süllyedő és lebegő kivitelben. Jelen esetben a süllyedő verzió otthoni elkészítéséhez adnék pár tanácsot.

Előre leszögezném, hogy nem én találtam fel a spanyolviaszt, az interneten sok különféle videót, írásokat lehet találni ezzel kapcsolatban. Ezeket próbáltam összefésülni és egy jól használható, és nem utolsó sorban bevált anyag készítésének fázisait bemutatni.

A gyári angolmorzsa legtöbbször csak a színével kelti fel a figyelmet, ezt házilag fokozhatjuk különféle aromák hozzáadásával is.

Receptje, mozdulatai nagyban hasonlítanak a házi tarhonya elkészítéséhez, de tapasztalatom szerint jobb a tojást kihagyni az összetevők közül, főleg akkor, ha hosszabb távon szeretnénk eltartani.

Hozzávalók:

  • liszt
  • ételfesték
  • aroma
  • víz

A piros morzsához epres aromát használok, a zöldhöz fokhagymást, a kékhez vaníliást szoktam, de csak a képzelet szabhat határt a különféle színek és aromák társításához. Mindenki az általa legjobban preferált ízt, színt és aromát használja, bátran bízzunk a fantáziánkban. Jelen esetben folyékony aromát használok, de sokszor jobb a por, mivel úgy nem nyújtja a tésztát, kevesebb liszt felhasználásával lehet a megfelelő állagot elérni. A mennyiségekre nem térek ki, mindenki az igényei szerint járjon el. Elrontani nem nagyon lehet, hiszen liszt, vagy víz hozzáadásával bármikor korrigálhatjuk a tészta állagát.

Kezdésnek tegyük egy tálba a lisztet, majd adjuk hozzá az ételfestéket és a kívánt aromát.

(Forrás: fishinfo.hu / fotó: pixabay.com)