Jump to content

Ha amurra vágynál

2021. 04. 14. 06:36

A nyári meleg vizek egyik legintenzívebben táplálkozó hala az amur. E halfaj jellegzetességei, szokásai és horgászatának izgalmai sok horgász kedvencévé teszik ezt az időszakot. Amikor a víz hőmérséklete 20-25 Celsius-fok fölé emelkedik, ezek a növényevő torpedók egyre aktívabbak lesznek, ekkor csalhatók horogra a legeredményesebben. Ez persze nem jelenti azt, hogy könnyen meg is foghatók, hiszen nem mindegy, hogy valakinek pontyozás közben „beesik” olykor néhány amur vagy célirányosan ezekre a remek halakra horgászik. E sorozatommal az utóbbi tábornak szeretnék átfogó képet nyújtani a hatékony amurhorgászat praktikáiról és segíteni nekik abban, hogy megfoghassák első amurjaikat vagy akár új rekordjaikat!

Ha az amurokról esik szó, a legtöbb horgász elsőként a vad, látványos fárasztásokra asszociál. Bizony nem is alaptalan ez az összefüggés, hiszen ezek a halak bődületes erővel és rendkívül kitartóan képesek küzdeni a horgon. Abban biztos vagyok, hogy aki megtapasztalta vagy látta már, hogy milyen kiemelkedő élményt jelent egy harcias amur megfogása, az szeretné újra és újra átélni. Valószínűleg ennek köszönhető az a folyamatos statisztikai növekvés, miszerint mára egyre többen horgásznak kifejezetten amurra, miközben néhány évvel ezelőtt sokkal többen voltak azok, akik csupán a pontyozás járulékos mellékhalként tekintettek az ezüstös torpedókra.

Ahhoz, hogy komolyabb eredményt érhessünk el és szisztematikus taktikával sikerüljön becserkészni az amurokat, az első és egyben legfontosabb szempont, amit figyelembe kell vennünk, hogy olyan helyen üljünk le horgászni, ahol elegendő mértékben van jelen ez a faj a tó halfaunájában. Félreértés ne essék, ezzel a legkevésbé sem azt szeretném sugallni, hogy kizárólag egy intenzíven telepített, halakban bővelkedő horgászvízen lehetünk eredményesek e téren, hanem azt, hogy az adott víz állományalkotói között az amur ne csupán néhány egyedre korlátozódjon, különben az eredmény elérésébe fektetett idő és energia arányaiban valószínűleg nem lesz rentábilis a kifogott halakhoz viszonyítva.

Ha megvan a megfelelő hely, még mindig rengeteg nyitott kérdés marad, megannyi sajátosságra kell odafigyelnünk az amur horgászata kapcsán. Az egyik leglényegesebb témakör az amuros etetőanyagok csoportjai. Ebben az epizódban ezekkel, így az alapozó és helyben tartó etetéssel, valamint a koncentrált, attraktív kosaras keverékekkel fogunk foglalkozni.

Alapozó etetés kialakítása

A jó alapozó etetés kialakítása fél siker! Mivel az amur növényevő hal, minden növényi eredetű táplálékot szívesen fogyaszt. Ha az élőhelyén megfelelő mennyiségben található természetes táplálék, pl. nád, sás, hínárfélék, moszatok vagy egyéb növényi csemege, akkor ezek képezik a fő táplálékát, de ettől függetlenül is mindig rááll a magvas etetésekre. Előnyben részesíti a kukoricát, búzát, aprómagvakat és a tigrismogyorót. Sőt, ahogy az évek során a horgászpiacon megjelennek a különféle innovatív, növényi alapú csalogatóanyagok, bojlik, pelletek, s horgászok jóvoltából a halak minél többet találkoznak ezekkel, annál inkább megkedvelik őket és válogatás nélkül falják fel a finom falatokat. Az alapozó és helyben tartó etetést én a legtöbb esetben partról, Spomb etetőrakéta és speciális Spod bot segítségével juttatom be. Ehhez számomra egy mag és pellet összeállítás képezi az etalont, amit bárhol magabiztosan használok, ha amurra horgászom.

(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)