Jump to content

Mindent a zsinórkarbantartásról

2021. 05. 04. 16:06

Egy jó felszerelés nélkülözhetetlen része a horgászzsinór. Az éves karbantartás során fontos, hogy lecseréljük a régi damilt, majd újjal töltsük fel kedvenc orsónk dobját. Sokak szerint ez a folyamat nemcsak időigényes, hanem unalmas is, most azonban olyan praktikákat mutatok be Nektek, melyek segítségével a zsinórfeltöltés gyerekjáték!

A horgászat rohamosan fejlődik. Egy jól felszerelt boltban szinte lehetetlen minden terméket végignézni, a monofil és fonott zsinórok választéka hatalmas. A vélemények is megosztóak, sokan a fonott zsinórra esküsznek, míg mások a monofilt kedvelik jobban. Én utóbbit használom, dobóelőkét azonban mindig kötök. Nagyjából évente cserélem a damilt, és véleményem szerint nem is érdemes túl sokáig ugyanazzal a zsinórral horgászni. Gyakran keletkezhet a legjobb terméken is felületi sérülés, hiszen a vizek sem egyformák. Egy kagylókkal tarkított meder nem kíméli a felszerelést, de van olyan hely is, ahol szinte egyetlen akadó sincs. Érdemes átnézni a damilt néhány horgászat után, és ha szükséges, le kell vágni a végéből a sérült részt, mert az nagyon kellemetlen, amikor egy szép hal továbbúszik a végszerelékkel együtt! A teljes zsinórcsere azonban összetettebb folyamat.

A Power Fighter orsó egy kiváló ár/érték arányú modell, egy régebbi cikkemben már részletesen bemutattam ezt a típust. Egy új orsó beszerzése után fontos, hogy a megfelelő damil kerüljön a dobra. A Power Fighter zsinórt kifejezetten a mindennapos horgászathoz fejlesztették ki. Tökéletes választás azok számára, akik kedvező árú, mégis kiváló minőségű feederzsinórt keresnek.Nagyon egyszerű ez a megoldás, de annál jobban bevált! Egy olyan csavarra van szükség, ami hosszú és gond nélkül átmegy a tekercs közepén. A két oldalára mindig teszek gumialátéteket, ezek különösen fontosak, mert ezek szorítják majd meg az átlátszó dobot, amire a gyári zsinórt csévélik. Két anya segítségével állítható be végül a megfelelő feszesség, ezáltal nem kell más módon megszorítani a damilt. Sokan vízből tekerik fel a zsinórt és egy kézbe fogott, nedves papír zsebkendővel vagy ruhával szokták megfogni. Ez is egy megoldás, de fárasztó és sokára lesz tele az orsó dobja.

Az ellenanya mindenképpen szükséges, e nélkül nem lehetne szépen dolgozni. Annyira kell megszorítani a tekercset, hogy a letekeréskor egy kissé feszüljön a zsinór. Nagyjából annyira, mint amikor a végszereléket tekerjük ki. A „lazán feltöltött” dob problémát problémára halmoz, nemcsak dob alá tekeredést, hanem hatalmas gubancokat is okozhat.

Természetesen nem csak ilyen satu alkalmas a feladathoz! Egy sima léc is tökéletes, mindössze egy lyukat kell rá fúrni, és egy csavarral már rögzíthető is hozzá a tekercs. A léc másik végét a hagyományos satuba gond nélkül be lehet fogni, de más szorítószerszámmal is rögzíthető, így bárkinek segíthet ez a megoldás!

Ezek után a egy horgászbot nyéltagján rögzíteni kell az orsót, majd a szabad zsinórvéget át kell fűzni a keverőgyűrűn. Többféle megoldás is létezik, miként lehet úgy felkötni a damilt a dobra, hogy az megszoruljon. Van, aki szigetelőszalagot használ, van, aki egyszerűen csak hagyományos csomóval rögzíti. Nekem a következő megoldás vált be legjobban: egy végfület kell kötni, amin át kell dugni a főzsinórt, majd egyszerűen át kell húzni a végfülön. Így kialakul egy olyan hurok, ami gyorsan az orsó dobjára szorul. Takács Péter Zsinórválasztási és feltöltési „kisokos” című írásában és videójában megtekinthető a kötés elkészítése.

(Forrás: haldorado.hu / kép: pixabay.com)