Jump to content

Pro Method orsó teszt

2021. 05. 11. 16:05

A Fine Carp és a Pro Method orsók népszerűsége megjelenésük óta töretlen. A fekete és a fehér modell műszaki tartalma teljesen azonos, a két orsó között csak a dizájnban van különbség. Egy biztos, mindkettő olyan műszer, amiről egyszerűen nem lehet rosszat írni! Én a Pro Method változatnak szavaztam bizalmat, ezért most ezen igazán különleges orsó bemutatása következik!

Mielőtt elkezdeném soraimat, szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik figyelemmel kísérték az eddigi írásaimat, valamint a közösségi oldalakon kedvelték és megosztották ezeket! Mivel – tapasztalataim szerint – az orsókról készített cikkek ott voltak a legkedveltebbek között, most egy nem hétköznapi orsóé lesz a főszerep! A Fine Carp és a Pro Method modellek nem véletlenül lettek olyan népszerűek, de azért ne rohanjunk ennyire előre, mindent csak szépen, sorjában!

A korábbi modellek sem hazudtolták meg magukat, de ez a tekerő messze a legjobb mind közül! A gyorsfék és a zsinóraláfutás-gátló rendszer már ismerős lehet a Long Cast orsókból, de a megnövelt csapágyszám, a rotor kialakítása, a dobperem formája, a zárt házas tűgörgős csapágy és persze az extrém külső már mind-mind újítás.

Egy tekercs 20-as zsinórral pont feltölthető a dob, az új peremnek köszönhetően pedig dobáskor még könnyebben pereg le a zsinór. A zsinórklipszek fekete festést kaptak, szerintem ez nagyon passzol a fehér színhez. Az orsó legfontosabb paraméterei a következők:

  • Méret: 50
  • Csapágy: 7 + 1
  • Áttétel: 4,6:1
  • Tömeg: kb. 377 g
  • Orsóház anyag: grafit-hybrid
  • Fékrendszer: első fék (gyorsfék)
  • Dob anyaga: alumínium
  • Zsinórfektető rendszer: csigatengelyes
  • Zsinórtároló kapacitás: 0,20 mm / 280 m

A fém persely kialakítása sem akármilyen, ugyanis egy mélyedés található a külső részén, ami jól felveszi a kenőanyagot, gyakorlatilag siklócsapágyként működik. A gubancgátló keret pedig nemcsak hasznos, hanem nagyon esztétikus alkatrész is egyben. Minkét végén egy kis gumigyűrű található, ezáltal csendesen mozog a rotoron található résekben.

Ahol csak lehetett, könnyítettek a műszeren, és minden fontos helyen minőségi alkatrészeket használtak, ezáltal egy kisebb súlyú, mégis erős szerkezetet alkottak. Az orsón található csavarok jelentős része is speciális, nem a csillagfejű változat. A szakszerűtlen szerelgetés elkerülése miatt ezt mindenképpen hasznos megoldásnak tartom. Ismételten felhívom a figyelmet arra, hogy egy új orsó szétszedése a több éves garancia elvesztésével jár! Egy csigás dobemeléssel szerelt modell pedig bonyolultabb felépítésű, az idővel szükséges karbantartását csak hozzáértőknek ajánlom!

A rugó meglepően erős, a felkapókar vastag, ezáltal minden probléma kizárva! Rotor nélkül az orsó nem tűnik nagynak, mert olyan pontosan alkották meg a házat, amilyen pontosan csak lehetett. A zárt visszaforgásgátló eddig még nem volt jellemző a TEAM FEEDER orsókra, a Pro Method azonban már ezt is tartalmazza. A ház külsején pedig látszik, hogy mekkora tányérkerék van a szerkezetben. Nem kicsi!

(Forrás: haldorado.hu / kép: pixabay.com)