Jump to content

Gyorsabb eredményekért próbálj pellettel etetni

2017. 04. 22. 18:30

A pelletek egyre népszerűbbek az utóbbi években, sok pontyhorgász az etetésnél előnyben részesíti a magvakkal szemben és néhány esetben a hajszálelőkére is felfűzi. A továbbiakban többek között kitérünk arra is, hogy ez a megoldás miért jobb a szimpla etetésnél!

A magvakkal ellentétben a pellet azonnal felhasználható, nincs szükség különleges előkészítésre. Akármilyen szemes eledelről van szó, legyen az kender, kukorica, juharmag vagy más, napokra be kell áztatni, vagy éppen főzni, erjeszteni azokat, de alkalmazhatjuk mindhármat egymás után. Ha mindezt saját konyhánkban tesszük, például egy társasházban, a kifinomult orrú lakótársak körében biztos nem leszünk népszerűek, hisz erős, gyakran hányingert keltő szagok terjengnek.

Elsőként felhasználásának egyszerűsége szól a „préselt lisztkeverék” bevetése mellett, talán ezért használnak belőle egyre többet. Hogy adottságait minél jobban kihasználhassuk, ismerjük meg jellemzőit és összetételét.

Ha vízbe dobjuk a pelletet felolvad, nem marad egyben, mint a bojli, ami kötőanyagként tojást tartalmaz. A pellet legfőbb, újszerű jellemzője, hogy amikor elkezd „inni”, alkotóelemeire mállik. Ez az olvadási folyamat több-kevesebb időt vesz igénybe, amit meghatároznak az alkotóelemek, a vízhőmérséklet és a hengerek nagysága, ám elmondható, hogy minden pellet maximum hat-nyolc óra alatt szétmállik.

Így történhet meg, hogy mire a ponty az etetett területre érkezik, nem talál mást, csak erős szagingereket és az aljzaton szétszóródott ehetetlen valamit, ami nem más, mint a feloldódott pellet összetevői: olaj, liszt és a belőlük felszabaduló „illatok”, amelyek rögtön frenetikus táplálkozási ingereket ébresztenek pontyunkban.

Ilyenkor szerencsére nem talál mást, mint a horogra akasztott csalinkat, néhány beetetéskor szétszórt bojlival egyetemben. Ez a magyarázat arra, miért nevezhetjük a pelletet nyugodt szívvel tápérték nélkülinek, hiszen a nagyobb, nehezebben málló darabokat kivéve a ponty csak az „utóhatását” érzékeli, fogyasztani nem tudja.

Az már csak rajtunk és a meghorgászandó terület jellemzőin múlik, milyen lebomlású pelletet választunk, a lényeg, hogy beetetéskor nem lakatjuk jól a halakat, mint ahogy az a szemes eledel vagy bojli használatakor megtörténhet.

A 3–6 mm átmérőjű pellet átlagos lebomlási ideje 25–30 perc, a 14–21 mm-eseké pedig 4 és 6 óra között változik.

(Forrás: Orsoesbot.hu, horgaszok.eoldal.hu | Fotók: Pixabay.com)