Jump to content

Melyik számunkra a legmegfelelőbb bot?

2016. 06. 09. 18:12

A bot szerepe ugyanaz, mint 100 évvel ezelőtt volt - a légy bedobása. Ahhoz, hogy ennek minél jobban megfeleljenek, a botnak végig rugalmasnak kell lennie. Ma már különbséget találunk a különböző botok akciói között. Minden egyik típus egy bizonyos dobó és horgászó stílushoz a legmegfelelőbb.

A kemény (merev) akciójú bot nem a legjobb a kezdő számára. Ahhoz, hogy jól működjön, gyorsan kell vele dobni, ezért viszonylag szűk zsinórhurokkal dolgoznak. Ezek í botok a nagy távolságban történő, pontos dobásokat igénylő horgászat során a leghasznosabbak.

A középmerev akciójú bot derékban hajlik a zsinór súlya alatt, lassabb dobás és nagyobb hurkot igényel. A legtöbb horgász számára sokkal könnyebb használni, mint a kemény akciójú botokat. Egy átlagos horgász ugyanolyan messzire fog dobni ezzel a bottal, mint a kemény akciójúval csak lassabban. A középmerev akciójú botokkal könnyebb kisebb távolságban horgászni, mivel kevesebb gyűrűkből kihúzott zsinórral is jól működik.

A puha akciójú botok mind a mai napig sok hagyományőrző horgász használ. Ezt a botot kizárólag folyó vízi szárazlegyes-nimfás-, vagy tavi rövidtávú horgászathoz lehet használni. Bár ezzel a fajtával nem lehet messzire dobni, mégis nagyszerűek a hal megakasztásához és fárasztásához. Ezzel a bottal nem lesz problémánk, ha túl gyorsan vágunk be – nem fogjuk kirántani a legyet a hal szájából és az előkét sem fogjuk elszakítani. Ez a bot karikába tud hajolni!

(Forrás: Horgász enciklopédia – Gareth Purnell, Alan Yates, Chris Dawn | Fotó: Pixabay.com)