Jump to content

Az ólomklipszes szerelék

2017. 06. 20. 16:39

A speciális ólomklipsz - angol nevén lead slide clip – lesz az elkészítendő szerelékünk lelke. Ez a kis eszköz biztosítja a szerelékünk fix jellegén túl azt, hogy az akasztást követően az ólom eltávolodjon a haltól, így fárasztás során a sérülések elkerülhetők, melyet a halhoz verődve a nehéz ólom okozna.

Ennél is fontosabb – és ez az ólomelhagyós szerelék lényege - hogy halvesztésnél, szakításnál a halnak nem kell a súlyos koloncot magával cipelnie, az ólomfül főzsinóron való átszaladásával az könnyedén leválik az előkéről - így a további sérülések teljességgel elkerülhetők.

Első lépésként az ólomklipszet fűzzük fel a leadcore előkénkre. Az ólombetétes zsinórra épített szerelék előnyeit az előző részben megemlítettük, legyen most elég hozzá csak annyi, hogy a rejtve maradás, a végszerelék utolsó szakaszának fenékre helyezése ennél a technikánál is óriási előny.

A lead slide clip-hez lehetőségünk van különféle teherbírású, a használni kívánt ólmunk súlyához és a felszerelésünk erejéhez igazodó multi clip-et választanunk. Ez a speciális ólomkapocs fog gondoskodni arról, hogy ólmunk az ólomklipsszel biztonságos egységet képezzen.

A multi clip erős, sokoldalúan felhasználható bojlis gyorskapocs.

Lehetőségünk van az ólomklipszes végszerelékünket is finomítani, a saját igényünkre, elképzelésünkre szabni. Az előke rögzítését ennél a szereléktípusnál is megoldhatjuk többféleképpen, például gyorskapoccsal (quick change swivel), vagy az előke szabadabb mozgását biztosító helikopter kapoccsal, mely eltérő nagyságú forgószemekkel készült.

Az előző és a mostani részben bemutatott ólomkapcsos és ólomklipszes végszerelékek partról történő horgászat során nem nyújtanak teljes védelmet a dobások során. Javasoljuk a merevebb előkezsinórok használatát, jó választás lehet például egy megfelelő karakterrel bíró hántolható előkezsinór is. Természetesen lehet kísérletezni rövidebb előkehosszal is, de tudnotok kell, hogy ezen végszerelékek elsősorban a behordós technikához ajánlottak.

 

(Forrás: energofish.hu)