Jump to content

Long Cast orsók újratöltve

2017. 07. 20. 09:47

A távdobó orsók kedvelőinek, ha nem volt elég a Neo széria hatalmas tízezrese, azoknak ajánljuk figyelmébe jelen írásunk főszereplőjét, a Carp Expert Long Cast 9000-et.

Amennyire jól áll a Neo szériának a matt feketébe burkolózott elegancia, pont annyira vonzza a tekintetet a Long Cast 9000 ékszerszerű ragyogása. 

Funkcióját tekintve az orsó a fenekező pontyozás minden területén megállja a helyét, ahol a távdobás alapkövetelményként jelentkezik, azonban a bojlis vonal áll hozzá a legközelebb. Három, illetve 3,5 librás bojlis botokkal igazán ütős egységet alkot, természetesen erősebb spod nyelekkel messzire bombozni, rakétázni is egyenesen tökéletes.

A hatalmas méretű, zsinórral megtöltve 755 grammos orsó hidegen sajtolt alumínium dobjának óriási zsinórbefogadó képessége teszi a Long Cast-ot ízig vérig távdobó orsónak. Az általam használt CXP pontyos zsinórok nagy kiszerelésű, fémdobozos harmincas verziójából 500 métert spulniztam fel a dobra. Ennyi zsinór még a legextrémebb behordós bojlizáshoz is elegendő szokott lenni!

A tervezők nem akarták megnövelt áttétellel gyorsabbá tenni az orsót (4,6:1), valljuk be, ilyen monstrumoknak nem is áll jól az emelt számú rotor futás. Az üres szerelék akár több száz méterről történő kicsévélésének megkönnyítése érdekében viszont a dobátmérő 72 (!) milliméterre hízott, így egy hajtókarfordulattal 113 cm zsinór kerül fel az orsó dobjára!

A kiegyensúlyozás, az ideális súlypont, valamint az optimális erőátvitel miatt egy ilyen jellegű orsó hajtókarja nem lehet alulméretezett.

A tengelyre húzott könnyű műanyag szerkezet - amely pontosan követi a rotor mozgását - gondoskodik arról, hogy az esetlegesen laza állapotban lepergő, vagy leugró zsinórmenetek ne kerülhessenek a tengelyre, a rotor alá.

(Forrás: energofish.hu / kép: energofish)