Jump to content

ProGuide orsó

2018. 07. 31. 10:21

Egy orsót kéz bevéve sok információt beszerezhetünk, milyen a futása és sok egyéb fontos dologról. És vannak olyan információk, amelyek a nyers technikai adatokról szólnak, mint például a csapágyszám, az orsó áttétele. Azonban bármennyire is szeretnénk a megbízhatóságról és tartósságról, csak hosszas használat után tudunk nyilatkozni.

Az L&K Pro Guide orsók első tesztelésekor így hiába voltak ígéretesek, az idő még hiányzott a képletből, azóta azonban sok víz lefolyt a Tiszán, ráadásul sok horgász használja így a visszajelzések is bőven érkezhettek volna az esetleges meghibásodásokról.

Megjelenése óta én is sokat használtam az orsó mindkét változatát, a 2000-es méretet a kisebb ragadozókra illetve a kisebb csalikhoz használtam elsősorban, itt igazán nagy terhelésnek nem volt kitéve az orsó, így ez nem is releváns. Azonban a 4000-es változat már kapott rendesen terhelést, elsősorban a plasztik csalis pecában volt szerepe, illetve néhány wobbleres kalandban is része volt az orsónak.Az első próba bizony a zsinór felrakásakor derül ki, természetesen ezt tudtam, hogy nem lehet problémás, azonban azok akik a boltban vagy éppen az interneten rendelnek, már ebből a szempontból gondban lehetnek, ugyanis ez alapvetően zsákba macska.

A következő probléma talán ami előjöhet ismét csak a zsinór kép, vagyis inkább az hogyan rakja az orsónk a zsinórt. Általában a zsinórkép már árulkodik arról, hogyan fog használatközben viselkedni az orsónkon a zsinór, vagyis dobunk gubancot vagy sem. A fonott zsinórnál ez hatványozottan igaz, kettő fontos dologra hívnám fel itt a figyelmet. 

Az egyik, ha egy könnyű és kis ellenállású csalival horgászunk, akkor nagyon kell figyelni a zsinór feszességére a csali bevontatása közben, mert a legjobb orsókkal is tudunk gubancot dobni, abban az esetben ha túlságosan lazán rakjuk a zsinórt. A következő ennek az ellenkezője, ez a jobb halak fárasztása, vagy esetleg egy akadó ráncigálása esetében fordulhat elő, ekkor a nagyobb terhelésre bevágódhat az alsóbb lazábban rakott zsinór közé a zsinór, a következő lendületes dobáskor pedig ezen a ponton megakad a zsinór, sőt a dinamikus erő hatására el is szakadhat.

(Forrás: energofish.hu / fotó: energofish.hu)