Jump to content

Sential 66 librás csónakmotor

2018. 07. 31. 10:26

Az elektromos csónakmotorok mára már teljesen elfogadottá és elterjedté váltak. A választék is egyre nagyobb a piacon, azonban a használatukról kevés szó esik, így nem árt némi összegzés arról, hogyan is használjunk egy elektromos csónakmotort.

Most nem az üzembe helyezésről lesz szó, hanem magáról az üzemeltetéséről. Azért egy pontra érdemes visszatérni, mégpedig az akkumulátorra való csatlakozásra. A legtöbb esetben az akkumulátor az elektromotorra nem direktben van rákötve, hanem valamilyen csatlakozóval, aminél érdemes odafigyelni, mert sok problémát előzhetünk meg a helyes csatlakozással. Az elektromotornak teljes terhelésen nagy az áramfelvétele, éppen ezért nagyon fontos a biztos, lehetőleg minél nagyobb felületű csatlakozás. A Sential motoron kétféle csatlakozási lehetőség van. Az egyik egy menetes, amihez az akkumulátorhoz járó szárnyas anyával fogathatjuk oda az elektromotor csatlakozóját, a másik pedig a hagyományos akkumulátor saru. Válasszuk bármelyiket, figyeljünk oda a stabil csatlakozásra!

Mielőtt azonban áram alá helyeznénk a motort, rakjuk fel a motort a csónakra! Egy véletlen bekapcsolás esetén a motor propellere ugyanis igen súlyos sérüléseket tud okozni. Ellenőrizzük le, hogy van-e elegendő hely a motornak a fartőkén vagy a motortartón, illetve a rögzítő csavarok megfelelően ki vannak lazítva – csak ekkor mehet a helyére a motor. Fontos, hogy a motort stabilan rögzítsük, ugyanis hirtelen irányváltáskor a lazán felrakott motor akár le is csavarodhat a helyéről, és innen szinte biztos, hogy a vízbe fog beleesni a motor.

(Forrás: haldorado.hu / fotó: haldorado.hu)