Jump to content

Wobbler-körkép

2018. 11. 27. 10:03

Műcsalis sorozatunk újabb részében a wobblerek kerülnek terítékre. Ez a típus minden ragadozóhalunk horgászatában jelen van, így rendkívül sokféle létezik belőle. Az alábbi írásban összegyűjtöttünk egy pergető dobozra való szortimentet, amiben a domolykótól a kapitális harcsákig mindenhez található fogós csali.

Blázy Tackle B. Mole – Poison Parrot 10 cm és Mole – Yellow Chartreuse 8 cm
Harcsázásban nincs kompromisszum! Ezt tudják jól, akik hazánk vagy Európa híres harcsás helyein üldözik ezt a ragadozót! A Blázy Tackle wobblerek története több mint 10 éve íródik, ugyanis akkor döntötte el Blázy Tamás, hogy megpróbál a saját, illetve a hazai horgászok igényeinek leginkább megfelelő, egyedileg tervezett wobblereket készíteni. A Blázy Tackle Mole, illetve B. Mole csalikban igyekezett egyesíteni minden olyan tapasztalatot, amik eredményre vezettek a harcsa horgászata során. A wobblerek testében egyetlen drótból, egy 1,4 mm vastag rozsdamentes huzalból van kialakítva mindkét horogtartó szem, illetve a wobbler orrán lévő rögzítő fül is. Ennek köszönhetően garantáltan nem tudja a horgot kiszakítani a hal, valamint a wobbler testén olyan méretű horogtartó, illetve rögzítő szemek vannak, amibe könnyedén lehet nagyméretű kulcskarikákat, illetve not-a-knot kapcsot akasztani. A Mole, illetve a B. Mole wobblerekhez kiváló minőségű, pengeéles, 3X erősségű, VMC horgokat használt fel a gyártó, ezeket pedig a „beton biztos” Predatek kulcskarikákra rögzítette. A wobblerek önsúlyát képező ólomnehezék elhelyezése szintén precíz tervezés eredménye. Ennek feladata, hogy visszavontatás során az egyedi terelőlappal együttműködve a megfelelő szögben tartsa a műcsalit.

B. Mole
A „nagytestvér” feladata a mélyebb vizek átpásztázása. A B. Mole neve szimplán a „Big”-ből származik, bár kollégáink leginkább a „B”aromijó megnevezéssel illetik. Ez egy 100 mm-es, szintén felúszó wobbler, mely jóval nagyobb, úgynevezett mélyre törő terelőlappal készül. E wobbler a harcsázók valós igényeinek figyelembevételével készült, egyértelműen arra a célra, hogy alkalmas legyen a legkomolyabb harcsás vizek meghorgászása is, mint amilyen például a Pó folyó. Ez szintén egy kiváló „partdobó” wobbler, de már erősebb felszereléssel is jól használható akár hazai, akár külföldi viszonyoknál is. 26 grammos saját tömege lehetővé teszi azt, hogy nagyobb távolságról is megdobjuk a partot, elkerülve azt, hogy a túl közeli csónak már gyanakvást váltson ki a ragadozóból. A B. Mole csali a lehető leglassabb megindításnál is azonnal mozgásba lendül, ráadásul a terelőlapban lévő mélyedés a húzott wobblert megugrasztja. Kapásra a csali vízbe érkezésétől egészen a csónak vagy a part előtti utolsó pillanatig számíthatunk, mert mélyebb vízoszlopot pásztáz végig. E wobbler célhala egyértelműen a harcsa, de e mellett számíthatunk akár süllőre, akár csukára is.

 

Mole
80 mm-es felúszó wobbler a „kis” Mole, amit az alkotó a hazai viszonyokhoz tervezett. Tört teste már lassú húzás esetén is mozgásba jön, és komoly rezonanciával adja a harcsák tudtára, hogy itt van. 16 grammos tömegének köszönhetően könnyedén dobható, ideális lehet egy közepes méretű harcsás felszereléshez. A V formájú terelőlapát azt a célt szolgálja, hogy bármilyen helyzetben csobban be a csali, megindításnál azonnal mozgásba jöjjön. Ha megállítjuk, akkor újbóli megtekerésnél ismét megkezdi a felszínhez közeli kígyózó mozgását. Merülése a vontatási sebességtől függően maximum 10 cm. Ennek köszönhetően jól használható akadós meder feletti pergetéshez, ahol szinte semmilyen mélyre törő wobblert nem lehetne elhúzni a víz alatti fák miatt. Szinte bárhogyan esik be, kialakítása miatt ideális, „plottyanó” hangot ad vízbe érkezésekor, ami igen hamar kiváltja a harcsa támadó reflexét. Bár harcsázásra tervezték, sikeresen horgászhatunk vele süllőre, csukára, de a fehér változattal fogtak már a horgászok meglepetésként komoly méretű balint is.

(Forrás: haldorado.hu / kép: pixabay.com)