Jump to content

Trükk egy pellethez

2019. 01. 17. 18:31

A különféle pelletek népszerűsége a pontyhorgászatban töretlen. Számtalan változat kapható a boltokban, legyen az oldódó, főzött vagy lebegő, mindegyik kedvelt a horgászok körében. Különböző praktikák segítségével azonban nemcsak bojlikat, hanem pelleteket is lehet készíteni.

Saját csalival halat fogni hatalmas élmény, elkészítése viszont némi időbe telik. Az elmúlt években nem sok pelletet készítettem, de a lényeg, hogy mind fogósnak bizonyult. Még régen, a feederbotjaim beszerzése előtt kipróbáltam, milyen bojlival horgászni, de hamar rájöttem, hogy ez nem az én műfajom. A pelletet egyébként hasonlóképpen kell készíteni, mint a bojlit, a formája viszont teljesen más, a feederbotos horgászatban használt csalikhoz hasonlít.

A daráló jobban tömöríti a masszát, mint a pisztoly, ezért a kész csali keményebb lesz, így jobban ellenáll az apró halak támadásainak. Ha a daráló nagyobb méretű, akkor egy alátétre van szükség, hogy a kinyomó fej kompatibilis legyen. Egy esztergályos hamar el tudja készíteni ezt a kiegészítőt. A kést pedig ki kell venni, mielőtt a darálóba kerülne a massza. A pelletkészítés nélkülözhetetlen eszköze még az ilyen célra készített pelletnyomó, vagy a bojliroller. Ez alapanyagok szempontjából is sok a hasonlóság, egy jó minőségű pellet alapja a halliszt, illetve többféle folyékony és por alapú összetevőt tartalmaz. Rengeteg alapanyag létezik és számtalan recept. Kész alapmixből is lehet csalit készíteni. Az alapmix száraz alkotóelemekből áll, a folyékony rész pedig az aromákat és azokat az összetevőket tartalmazza, amiket fel kell oldani, mielőtt a két komponensből massza lesz.

A gyümölcsös-halas pelletet a következőkből szoktam készíteni:
Alapmix (500 g):

  • 150 g Haldorádó Spanyol Halliszt
  • 175 g Haldorádó Hidegen sajtolt tökmag pellet, darálva
  • 50 g finomra szitált kukoricadara vagy kukoricaliszt
  • 50 g darált keksz
  • 50 g panírmorzsa
  • 25 g kazein

Folyékony rész:

  • 1 evőkanál édesítőszer vagy szőlőcukor
  • 1 evőkanál betain
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál só
  • 150-175 ml Haldorádó SpéciAdditive Kukoricatej
  • 120-150 ml szénsavmentes ásványvíz
  • 35 ml Haldorádó Carp Syrup Nagy Hal
  • 15 ml Haldorádó Fluo Flavor Fekete ErőA spanyol halliszt minősége kiváló, sosem hagynám ki a pelletekből! A tökmag pellet nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket és zsírokat is, darálva tökéletes adalék. A kukoricadarát én mindig átrostálom egy apró lyukú szitán, szinte liszt finomságúra. Ez, a keksz és a panírmorzsa is szénhidrát alapú, minden békés hal jól ismeri ezeket az összetevőket, hiszen a legtöbb etetőanyagban megtalálhatók. A kazeint a sajtgyártásnál használják, igen magas a proteintartalma. Nem szabad belőle túl sokat használni, mert nagyobb mennyiségben túl nehézzé teszi a csalit.
(Forrás: haldorado.hu / kép: pixabay.com)