Saját csalival halat fogni hatalmas élmény, elkészítése viszont némi időbe telik. Az elmúlt években nem sok pelletet készítettem, de a lényeg, hogy mind fogósnak bizonyult. Még régen, a feederbotjaim beszerzése előtt kipróbáltam, milyen bojlival horgászni, de hamar rájöttem, hogy ez nem az én műfajom. A pelletet egyébként hasonlóképpen kell készíteni, mint a bojlit, a formája viszont teljesen más, a feederbotos horgászatban használt csalikhoz hasonlít.
A daráló jobban tömöríti a masszát, mint a pisztoly, ezért a kész csali keményebb lesz, így jobban ellenáll az apró halak támadásainak. Ha a daráló nagyobb méretű, akkor egy alátétre van szükség, hogy a kinyomó fej kompatibilis legyen. Egy esztergályos hamar el tudja készíteni ezt a kiegészítőt. A kést pedig ki kell venni, mielőtt a darálóba kerülne a massza. A pelletkészítés nélkülözhetetlen eszköze még az ilyen célra készített pelletnyomó, vagy a bojliroller. Ez alapanyagok szempontjából is sok a hasonlóság, egy jó minőségű pellet alapja a halliszt, illetve többféle folyékony és por alapú összetevőt tartalmaz. Rengeteg alapanyag létezik és számtalan recept. Kész alapmixből is lehet csalit készíteni. Az alapmix száraz alkotóelemekből áll, a folyékony rész pedig az aromákat és azokat az összetevőket tartalmazza, amiket fel kell oldani, mielőtt a két komponensből massza lesz.
A gyümölcsös-halas pelletet a következőkből szoktam készíteni:
Alapmix (500 g):
- 150 g Haldorádó Spanyol Halliszt
- 175 g Haldorádó Hidegen sajtolt tökmag pellet, darálva
- 50 g finomra szitált kukoricadara vagy kukoricaliszt
- 50 g darált keksz
- 50 g panírmorzsa
- 25 g kazein
Folyékony rész:
- 1 evőkanál édesítőszer vagy szőlőcukor
- 1 evőkanál betain
- 1 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál só
- 150-175 ml Haldorádó SpéciAdditive Kukoricatej
- 120-150 ml szénsavmentes ásványvíz
- 35 ml Haldorádó Carp Syrup Nagy Hal
- 15 ml Haldorádó Fluo Flavor Fekete ErőA spanyol halliszt minősége kiváló, sosem hagynám ki a pelletekből! A tökmag pellet nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket és zsírokat is, darálva tökéletes adalék. A kukoricadarát én mindig átrostálom egy apró lyukú szitán, szinte liszt finomságúra. Ez, a keksz és a panírmorzsa is szénhidrát alapú, minden békés hal jól ismeri ezeket az összetevőket, hiszen a legtöbb etetőanyagban megtalálhatók. A kazeint a sajtgyártásnál használják, igen magas a proteintartalma. Nem szabad belőle túl sokat használni, mert nagyobb mennyiségben túl nehézzé teszi a csalit.