Jump to content

Két távdobó orsó

2019. 10. 31. 20:17

Első és legfontosabb tulajdonsága mindkét orsónak, hogy távdobásra születettek. Sokan kérdezik, hogy miért kell ehhez ilyen nagy orsó?

Mert ennek van olyan dobátmérője, amelyről ellenállás nélkül tud leperegni a legerőteljesebb dobás során is a főzsinór. Ráadásul a nagy dobátmérő sokkal kíméletesebb a főzsinórhoz, nem töri azt meg, illetve sokkal kisebb a gubancveszély is! Ehhez ideális ez 67 mm átmérőjű dob.

Azonban egy ilyen nagy dob alá nem lehet kicsi házat, kicsi belső szerkezetet tenni, mert nem tudná a nagy dob miatt szintén nagy átmérőjű csészét megfelelő módon mozgatni. Továbbá azért is kell egy sokkal erősebb, sokkal robusztusabb orsó a távdobáshoz, mert az átlagosnál nagyobb méretű kosarakat kell mozgatni, nagy távolságból kitekerni. Tehát lényegesen nagyobb a felszerelés, így az orsó igénybevétele is.

Egy közeli, 30-40 méteres horgászat során egy 20-30 g-os kosarat használva sokkal kisebb az igénybevétel, amelyhez megteszi egy kisebb, finomabb orsó is. Azonban ha ezt a kicsi orsót tennénk fel egy 4,2 méteres távdobó botra, óriási lenne a kontraszt. A dobótávolság drasztikusan lecsökkenne, illetve elunnánk az életünket, mire a nagy távolságról kitekernénk a végszereléket. A Long Cast orsó gyorsan és hatékonyan teszi a dolgát, a nagy hajtókarba belekapaszkodva egy hajtókar-fordulat során 102 cm-t teker fel!

Ahhoz, hogy ezt sokáig üzembiztosan tehesse, egy erős belső szerkezetre van szükség. Kukkantsunk hát bele! Jól látszódik, hogy itt egy csigás dobemelő szerkezet van az orsó belsejében, amelyet csak a legjobb minőségű és nagy teherbírásra tervezett orsók kaphatnak meg. Továbbá ez felel a hibátlan zsinórprofilért is. Ebből is látszódik, ez nem egy gyerekjáték!

Persze ekkor jönnek a fanyalgók, hogy nehéz az orsó… Nézzük meg, mennyi a súlya! 590 g, amely a belső műszaki tartalmat és felépítést látva, szerintem teljesen korrekt. A súlycsökkentés érdekében egyébként bevetettünk olyan apró trükköt is, mint a dobban elhelyezett könnyítő lyukak, ezzel is nyertünk pár grammot, miközben nem veszélyeztettük az orsó működését.

 

(Forrás: haldorado.hu / kép: pixabay.com)