Jump to content

Legyen jó orsód

2020. 01. 05. 09:20

Egy komolyabb orsó több méretű csavart tartalmaz, ezért nem célszerű egy-két csavarhúzóval nekiállni a szerelésnek. A tisztítóeszközök ugyanolyan fontosak, mint a megfelelő kenőanyagok, és a csipesz sem maradhat ki! Némi körömlakk szintén jól jöhet a későbbiekben.

Többféle kenőanyag is használható, de a horgászboltban kapható termékek a legmegfelelőbbek. Egy fecskendő sokat segíthet abban, hogy megfelelő mennyiség kerüljön az adott helyre. A világosabb színű zsírt rakják a legtöbb orsóba. Azért is előnyös ez, mert egy sokat használt tekerőben bizonyos idő után sötét lesz az elhasználódott anyag. A molibdén-szulfid tartalmú zsírok is kiválóak, de eleve fekete színűek, így nem lehet megmondani, pontosan mikor használódtak el. Ezt a változatot csak olyan orsóknál használom, amik évente a szervizasztalra kerülnek. A pergető és match orsók tipikusan ilyenek, egy nyeletőfékes vagy bármely más típusú eszköz nem igényel feltétlenül éves karbantartást. Ügyelni kell arra is, hogy a zsír ne legyen túl híg, se túl sűrű, fontos, hogy jól lehessen kenni és megfelelően tapadjon a felületen! A túl híg olaj sem a legjobb választás, mert könnyen kifolyik a rések között. Én kisméretű ecseteket használok a kenéshez, ezek nagyon beváltak.

Nem kell kapkodni! Néhány orsó akár 100-nál is több alkatrészt tartalmaz, érdemes tehát meggondolni, nekiálljunk-e a szétszedésének, vagy sem! Aki nem rendelkezik a kellő alapokkal, annak mindenképpen azt javaslom, hogy bízza szakszervizre kedvenc orsóját! De ha mindenáron otthon szeretné elvégezni a folyamatot, akkor egy egyszerűbb felépítésű tekerő szerelésével érdemes kezdeni, és fokozatosan kell megismerkedni a szerkezettel! Nagyon hasznos lehet később, ha fényképek is készülnek! Lehet, hogy van tapasztalatom a szervizelés terén, de egyes típusokat azért mindenképpen szakemberre bíznék. Az orsó összerakása okozhatja a legtöbb bonyodalmat. Gyakran találkozom alapvető hibákkal, amiket elkövetnek páran, és aligha lesz összerakás a szétszedés után. A következőkben bőven lesz szó ezekről, valamint azokról a meghibásodásokról is, amik egy orsóval előfordulhatnak. Természetesen a meghibásodás legtöbbször a helytelen használat, a nem megfelelő szerelgetés és a rossz karbantartás „eredménye”!

A dob alatt található alátétekkel lehet variálni, ha a zsinórkép nem alakul megfelelően. A by Döme Team Feeder Carp Fighter LCS orsó például hármat is tartalmaz. Ha felülre rak több zsinórt egy tekerő, akkor alátétet vagy alátéteket kell a dob alá tenni. Ha alulra rak többet, le kell venni belőlük. Ha nem lenne elég ezekből a kis lapkákból, akár PET palackból vagy bármely más műanyagból is vágható. Ritkább esetben a megfelelő zsinórkép eléréséhez a fogaskerék alatt található fém alátétből is le kell csiszolni egy keveset.

A kiakasztott zsinórklipszes technika rendkívül eredményes a feederbotos horgászat során, de nem mindegyik klipsz alkalmas ehhez! A hegyes, műanyag alkatrészek megsérthetik vagy el is vághatják a damilt. A lekerekített fém alkatrész azonban zsinórkímélő, a technikához tökéletesen megfelel. Még jobb, ha egy műanyag betét is található az orsó dobján, a By Döme orsók például ilyenek, ráadásul mindkét oldalon van rajtuk ez a hasznos kiegészítő! A távoli dobások eléréséhez érdemes dobóelőkét kötni jó minőségű fonott zsinórból.

(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)