Jump to content

Orsóajánló az újévre

2020. 01. 24. 08:52

Annak érdekében, hogy használni tudjuk a botot, mindenképpen szükség van valamilyen orsóra is. Ezen a téren legalább olyan nagy a kínálat, mint a botoknál, és a választás sem könnyebb. 

Fiatalkoromban, mikor orsót szerettem volna vásárolni, már előre féltem, milyen felesleges dolgokkal fog engem traktálni a horgászboltos. Mindig elkezdte mondani a feleslegesnek tűnő műszaki paramétereket, amelyekből és egy kukkot sem értettem, aztán csapágyszámmal dobálódzott, ami számomra túl sokat nem mondott. Megfogtam, megtekergettem, és ha tetszett, akkor megvettem, függetlenül a papírdobozra írt sok-sok adattól.

Ettől függetlenül, aki komolyabban is szeretné magát belevetni az orsók tanulmányozásába, megteheti, hiszen az orsók adatlapjain minden részletre kitérő leírásokat lehet találni. A továbbiakban viszont az egyszerűség elvét követve segítek kiválasztani olyan kezdő kategóriájú orsót, amely jó társa lehet a kinézett botunknak. Hasonlóan a botoknál látottakhoz, most is érdemes végig szaladni a kínálaton.

Master Carp
Ez az orsócsalád haladó horgászoknak ajánlott, de akár kezdők is használhatják. Nyeletőfékes modell, így elsősorban ponty horgászatához ajánlom. Ez a modell a Master Carp botokhoz illik a legjobban.

Long Cast
Ahogy a botoknál is, a „long cast” itt is a nagy dobást jelenti, tehát kifejezetten arra valók, hogy távolra be tudjuk juttatni vele a végszerelékünket. Kezdőknek nem ajánlott ez az orsó, mert használata gyakorlott mozdulatokat kíván, valamint egy átlagos távolságban történő horgászat nem is igényli az ilyen precíziós eszközt.

Fine Carp
Ez az orsó az azonos nevű botokkal alkot jó párt, de akár a folyóvízi megterhelést is bírja. Pecíziós, gyorsfékes szerkezet, amelynek az előnyeit csak a gyakorlott pecások tudják kamatoztatni.

Power Fighter
Ennek az orsónak a neve megegyezik a választott botunkkal, így nem nehéz kitalálni, hogy ez az a szerkezet, amelyet kerestünk. Ebből a modellből az 5000-es és a 6000-es méret az, amely passzolna a 360-as botokhoz. Akkor ajánlom ezt az orsót kezdő horgásznak, ha egy bottal pecázik. Ezzel a legkönnyebb elsajátítani a feederezést, azonban azt tudomásul kell venni, hogy a legtöbb hazai vízen két bottal lehet horgászni, és mivel pontyra pecázunk, a legtöbbször ezt ki is használjuk.

Carp Fighter
A Carp Fighter tulajdonképpen megegyezik az előző modellel, annyi különbséggel, hogy ezen van nyeletőfék. Kétbotos horgászatnál mindenképpen javasolt a nyeletőfékes orsók használata, így én ezeket ajánlom azoknak, akik most ismerkednek a feederezéssel. Ez egy kedvező árfekvésű orsó, így nem kell vagyont sem költeni rá. Az 5000-es méret pont passzol a Power Fighter 360-as botokra, így tulajdonképpen el is dőlt az orsó kérdése.

(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)