Jump to content

Ezzel a bottal minden könnyebb

2020. 06. 08. 11:48

A Pro Spin pergető botok legfontosabb jellemzője az univerzális használhatóság és a gazdaságosság. A két tulajdonság azért is van együtt jelen, mert egy pálcához kettő spicctag tartozik.

Azért gazdaságos, mert az ára a két spiccel is pénztárcabarát. E spicctagok dobósúlya és ettől egy kicsit a karaktere különbözik. Akár a 198 cm-es, akár a 210 cm-es, akár a 240 cm-es pergető botot választjuk, két darab, különböző „erősségű” spicctaggal kapjuk kézbe. A dobósúlyok és ezért a terhelhetőség tekintetében van a különbség. Így tudjuk igazán egy helyzetben akár a zsinórhoz, a műcsalihoz, vagy akár a várható halak méretéhez igazítani az összeállítást.

Röviden szólva kisebb vagy nagyobb súlyú, nagyobb ellenállású műcsalikat is vezethetünk egy adott pálca könnyedebb vagy kissé erősebb spicctagjával. Bizony, ez a lehetőség gyakran nagyon jól jön. Arról nem is szólva, hogy a pergető orsó méretéhez és a zsinórvastagságához is harmonikusan választható a valamivel könnyedebb vagy erőteljesebb spicctag. E lehetőségek miatt mondhatjuk univerzálisan használhatónak.

A közelmúltban megjelent Pro Spin pergető orsó két mérete és azok tartalék dobjai fokozzák a pergetés variációs lehetőségeit. Az új Pro Spin Monofil zsinórnak is helye lehet valamelyik dobon, mert ez egyes ragadozóhalak pergetésénél, például a balinnál, domolykónál előnyös, fogós lehet. Én legtöbbet a már jó ideje bizonyító Full Contact Braid 8 fonott zsinórom különböző méreteivel használtam az új pergető botokat. Elsősorban azért, mert akár plasztikos, akár wobbleres süllős pergetésre vettem elő a pálcákat, ez illett a módszerhez. Nagyszerű és igazán komfortos érzés volt a valóban nagyon könnyű, mégis gerinces, erős botokkal kiszolgálni a műcsalivezetést.

A rávágás, a bevágás és a fárasztás érzékelése pedig különösen nagyszerű a Pro Spin pálcáin keresztül. A wobbleres süllőzéskor leggyakrabban a 210 cm hosszúságú botot választottam, és erre a 4000-es méretű orsót tettem. Szinte súlytalanná válik a szerelés a kezünkben, korszerű anyagok jellemzik a stabil, magabiztos Pro Spin orsót is. Működése is megbízható, pontos zsinórvezetését, fékének magabiztos működését jó néhány hal sikeres megfogása igazolta vissza. Néhány hete, amint lejárt a süllők szaporodási tilalma, tüstént kiültem a folyópartra, vagy csónakba szálltam, mert a tesztmunka hálás feladat.

 

A parti kövekről sikerült balint fogni, a csónakból inkább süllő jött az immár komplett Pro Spin összeállítással. Még a finom, ritmusvesztős, megtolós kapásokat is jól érzékeltem, a fárasztás egyszer sem okozott nehéz feladatot a rugalmas, acélos, de érzékeny pálcának.

(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)