Jump to content

Horgászás balinra

2020. 11. 26. 09:58

Az időzítés nem is lehetett volna jobb, a Wizard család legbalinosabb pergető orsójának és botjának premiere pont a pergető szezon kezdetére esett. A júliusi hajnalok és alkonyati órák balinfröccsenéseit jómagam is az ASP Spin duójával vártam, a gerinces és minden eddiginél távolabbi dobások kivitelezését szolgáló botba és annak rohamtempót diktáló orsójába nem volt nehéz beleszeretni.

Nagy ötlet volt meglépni azt, amit eddig nem sokan mertek. Az átlagos pergető orsók 4,8-5,2-es áttételezése kiváló gumizásra, wobblerezésre és megannyi pergető technikához, de valljuk be, a leggyorsabb balinos csalikhoz vajmi kevés volt. Sokan gondoljuk úgy a mai napig, hogy a nagy áttételű szerkezet nagyobb igénybevételnek, jelentősebb kopásnak van kitéve, de a mai modern – akár nanotechnológiás, akár fémkerámiával adalékolt – kenőzsírok világában nem hinném, hogy olyan mértékű kopástól félnünk kellene, amely orsónk sorsát megpecsételné.

Az ASP Spin jól beállított fékjére nagy szükségünk lesz! A csúcssebességen járatott csalira érkező vehemens rávágásban egy lazára állított fékkel is meglesz a hal, ellenben ha túl szorosra állítjuk a féket, akkor halunk száját csúnyán szétszaggathatjuk. Gyors bevontatásnál – mint ismeretes – a klasszikus bevágást mint mozdulatsort messziről el kell kerülnünk.

 

Az orsó magasított dobjának köszönhetően nem kell vesződnünk fölöslegesen több száz méter zsinór felhelyezésével. Az ideális paraméterezésnek köszönhetően hagyományos zsinórral történő balinpergetésnél a jól bevált 0,22 mm-es monofilból 150 métert, míg vékony, 0,08 mm-es, de 0,10 mm-esnél semmiképpen sem vastagabb fonottból is egyetlen tekercsre lesz szükségünk.

 

Aki waggleres úszózásra szeretné használni az ASP Spint, az ne habozzon és szemernyit se kételkedjen az elképzelésében, ugyanis az teljességgel helyénvaló! Üres bevágás esetén rendkívüli hatékonysággal, a legrövidebb idő alatt tekerhetjük ki a szerelékünket. A matchbotozáshoz tökéletesen passzoló, gyors ütemű, impulzív peca élménye sokunknak tetszik ezzel az orsóval.

(Forrás: haldorado.hu / kép: pixabay.com)