Jump to content

Ha orsócserén tűnődsz, ezeket fontold meg

2021. 02. 16. 08:27

Egy jó pergető felszerelés „lelke” nem más, mint az optimális paraméterekkel és tulajdonságokkal rendelkező eszközök összhangja, mellyel nemcsak hatékony, hanem élvezetes is a különböző pergető technikák művelése. Ha sikerült már megtalálni a tökéletes pálcát, elengedhetetlen, hogy azt egy ideális orsóval is felvértezzük, hiszen csak együttes munkával teljesíthetik küldetésüket a horgász kezében! 

SHIMANO Sahara pergető orsók


Nem túlzás azt állítani, hogy a Shimano Sahara a gyártó egyik legsikeresebb típusa. Aki kicsit is jártas a Shimano termékekben, az tudhatja, hogy már az első széria is nagy népszerűségnek örvendett kiváló tulajdonságai és ehhez párosított kedvező ára miatt. Ezt az orsót eredetileg a pergető horgászat őshazájának számító amerikai piacra készítették, de hamar elterjedt Európa-szerte, így hazánkban is. Ez a remek modell immár a 6. szériáját éli meg, ami még tovább öregbítheti hírnevét. Ahogy a neves elődök, a Sahara FI is egy igazán finom, elegáns, mégis rendkívül strapabíró kialakítású pergető orsó család. Az orsó háza új XT-7 karbon anyagból készült, dobja pedig hidegen sajtolt alumínium. X-Ship hajtóműrendszerének köszönhetően kivételesen sima, csendes és erőteljes működés jellemzi a terméket. Szinte olyan érzése támad az embernek, miután először megtekeri, mintha „magától” akarna futni az orsó! Precíz első microféke, valamint a 4 S SUS + 1 RB rozsdamentes acélcsapágya szintén biztosítja, hogy minden körülmény között megfelelően működjön. 5,0:1-es áttétele ideális pergető orsóvá teszi ezt az orsót. Az alumínium hajtókaron gumírozott fogantyú található, mely kényelmes fogást biztosít.
A Sahara 4000FI főbb tulajdonságai:

  • XT-7 karbon ház
  • Hidegen sajtolt alumínium dob
  • 5,0:1 áttétel
  • 4 + 1 rozsdamentes acélcsapágy
  • X-Ship hajtómű
  • Dyna Balance rendszer
  • Kiiktatott visszaforgásgátló nélküli, könnyített orsótest
  • Varispeed II dobemelő rendszer
  • Nagyméretű zsinórvezető görgő

OKUMA Inspira ISX-40 FD
Az Okuma cég egyik 2016-os újdonsága az Inspira pergető orsó, melyet szívesen ajánlunk minden igényes, precíz, és maximálisan megbízható felszerelésre vágyó horgász figyelmébe. Az Inspira első fékes kivitelben készül. Megjelenése rendkívül modern, extravagáns. A fehér színű orsó háza, talpa és rotorja könnyű, de szilárd C40X karbonból készült. Ennek az anyagfelhasználásnak, illetve formatervezett alkotórészeknek köszönhetően nagyon könnyűvé vált a végtermék. A karbon eredetileg is kiváló merevségét tovább növeli a rotor és a talp különleges kialakítása: a rotor szilárdságát merevítő karokkal fokozták, amelyek kialakításuknál fogva forgás közben speciális légáramlatot keltenek és segítik az orsó száradását. Az orsó talpa szimmetrikus, kettős merevítésű, ami két oldalról fogja közre az orsóházat. Az orsótalp egyedi tervezése megakadályozza a terelés alatti deformálódást, és mivel 4 csavar rögzíti az orsóházhoz, esetleges sérülése esetén könnyen cserélhető ez a fő alkatrész. (Ez a legtöbb orsó esetében nem lehetséges.) Az Inspira orsó egy elegáns, könnyített alumínium dobbal és egy karbon pótdobbal kapható. A kis súly és a könnyű alkotóelemek ellenére ez a modell is az Okuma orsókra jellemző nagy teherbírással rendelkezik. Fékrendszere figyelemreméltóan precíz, finoman állítható. A zsinórt tökéletes zsinórképpel csévéli fel. Ezt a típust elsősorban a könnyű pergető módszerekhez, gumihalazáshoz, UL pergetéshez ajánljuk, de match- és feederbotos horgászathoz is kiválóan használható. Bátran kijelenthető, hogy ezen a minőségi színvonalon az egyik legjobb ár/érték arányú orsót hozta létre az Okuma, mely jelenleg a piacon kapható. Zsinórtároló kapacitása: 0,25 mm / 265 m.

DAIWA Ninja pergető orsók
Az új Daiwa Ninja nemcsak külsőleg, de műszakilag is meggyőző. Különösen lenyűgöző kiemelkedően sima és nyugodt futása. Amint a kezébe veszi ezt az orsót, érezni fogja a tökéletességet. A Daiwa ebben az árkategóriában teljesen új szintre emelte az orsó futásának minőségét. Az egyik legjobb orsó az ár/teljesítmény arányban. Nyújtott dobja feederbotos horgászatra is alkalmassá teszi ezt a remek szerkezetet. Mindössze 4 golyóscsapággyal sikerült az orsó futását optimalizálni úgy, hogy az összes alkatrész ordít a precizitástól. A kitűnő zsinórfektetés miatt az orsó alkalmas nagyon vékony fonott és monofil zsinóros horgászatra is. 4,7:1-hez áttételnek köszönhetően az orsó egy hajtókarfordulatra 79 cm zsinórt csévél fel. 


A DAIWA Ninja főbb tulajdonságai:

  • Air Rotor
  • 4 golyóscsapágy
  • Infinite Anti-Reverse® visszaforgásgátló
  • AirBail® felkapókar
  • Alumínium dob
  • Alumínium pótdob
  • Alumínium hajtókar
  • Twist Buster® II zsinórvezető görgő titán bevonattal
  • Tartós felkapókar
(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)