Jump to content

Erre figyelj a szemeddel kapcsolatban

2021. 03. 17. 11:46

Közeleg, pontosabban már itt is van a nyakunkon a „napszemüveg szezon”! Talán ez az egyik olyan fontos kiegészítő, amit egy horgásznak - főleg a nyári időszakban - nem szabad figyelmen kívül hagynia. Nem lehet elégszer említeni a szem védelmének fontosságát - a jó napszemüveg kérdése jóval több, mint egy divatcikk viselése vagy mellőzése! 

Két olyan kifejezés került be fogalomtárba, ami leginkább jellemez egy horgászati célra kialakított szemüveget. Az első, ami szemmel igazából nem látható, az „UV védelem”, vagy „UV 400 szűrő”, míg a másik a „polarizált réteg”. Mielőtt bemutatjuk a szemüvegeket, ezeket a fogalmakat járjuk körül kicsit.

Ultraibolya (UV) elleni védelem

Sokszor halljuk, hogy a napsugárzás miatt bekövetkező leégés a bőr korai elöregedéséhez, végül bőrrákhoz vezethet, ám orvosi bizonyíték van arra, hogy a szem ugyanúgy károsodhat. A nagymennyiségű UV sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, mégis ronthatják a látást. Az UV sugárzás fokozottan veszélyes a strandon, vízen, havas tájon, mivel ott erőteljesebb hatásúvá teszi a visszaverődés.

De mi is az ultraibolya (UV) sugárzás?

Az UV sugárzás a napfény része, egy számunkra láthatatlanul rövid hullámhosszú - az „ibolyán túli” -, nagy energiájú fénysugárzás. Az UV sugárzásnak 3 típusa van: UVA, UVB, UVC. Számunkra most az UVB sugárzás a fontos, ugyanis ez okozza a leégést és nagyrészt ez felelős a bőrrák kialakulásáért is. Igen, bizonyára sokakban felmerül a kérdés, a szoláriumokban használatos UV csövek is károsak lehetnek a szemünkre!

A Földet elérő UV sugárzás nagyját kiszűri az ózonréteg, de kiszámították, hogy az atmoszféra ózontartalmának egy százalékos csökkenése az UVB sugárzás két százalékos növekedéséhez vezethet. Napjainkban sokat hallani az ózonréteg elvékonyodásáról, az UV sugárzás erősödéséről, így nem kérdés, hogy szemünket megfelelőképpen kell óvnunk, ha nem szeretnénk súlyosabb szembetegségekkel együtt élni a jövőben. Nekünk, horgászoknak - mint a víz partján rendszeresen közvetlen, tükrözött és szórt sugárzásnak kitett embereknek - szemünk védelmére kiemelten figyelnünk kell!

Miért fontos, hogy egy napszemüveg valóban jó és hatékony UV szűrővel legyen ellátva?

Talán ez a legfontosabb kérdés a napszemüvegek témakörben! Ugyanis a napszemüveg mit is csinál a gyakorlatban? A természetes fényt lesötétíti, hogy kényelmesebben lássunk akkor, amikor nélküle csak hunyorognánk a túl nagy fényerő miatt. Ilyenkor azonban - hogy a szemünkbe megfelelő mennyiségű fény jusson - a pupillánk kitágul, mint egy fényképezőgép kinyíló rekesze, így a szemlencsén át több fény jut a retinára. Ha egy napszemüveg lencséje nem megfelelő UV védelemmel van ellátva, a lencséje viszont sötétített, a pupillánk ugyanúgy kitágul, teszi a dolgát a „képalkotás” miatt, viszont a nagyobb lyukon jóval több káros UV sugárzás éri az ideghártyát, mintha nem is viseltünk volna napszemüveget és összeszűkült pupillával, hunyorogva néztük volna a világot! Tehát a rossz minőségű szemüveg nemhogy nem segít, hanem rendkívül káros a szemünkre!

Polarizált réteg, avagy mit is jelent a „Polarized” felirat a gyakorlatban

A polarizált lencsés napszemüvegek abban különböznek a hagyományos napszemüvegektől, hogy lencséjükön egy polarizált réteget alakítottak ki. A polarizált anyaggal ellátott lencse csak a függőleges irányban rezgő fotonokat, ill. az ilyen fotonokból felépülő fényt, fénysugarakat engedi át, tehát a különböző felületekről visszaverődő - és a visszaverődés miatt vízszintes irányban rezgő hullámmá alakuló -, vakító fénysugarak nem jutnak át a lencsén. Ennek hatása a vízfelületről visszaverődő napfény kiszűrésén jól látható, tapasztalható. Ez utóbbival, vagyis a ragyogás megszüntetésével a látás kontrasztosabbá válik, így nyugodtan élvezhetjük a vízparti napsütést, emellett ilyen szemüveggel - ha a víz tiszta, áttetsző - akár még a halakat is láthatjuk a víz alatt, hiszen a ragyogás mellett a vízfelszínre szóródó fény tükröződése is nagymértékben lecsökken, így szemünkbe zömében a vízfelszín alól érkező fény jut.

 

(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)