Jump to content

Rövidesen véget ér a tilalmi időszak

2016. 05. 09. 19:00

A legnépszerűbb - Magyarországon is fogható - halak tilalma heteken belül véget ér, ezzel kezdetét veszi az idei horgászszezon legforgalmasabb időszaka. Rövidesen arra is ki fogunk térni, hogy ezeket a halakat hogyan, mivel és hol érdemes keresni, de előbb lássuk azokat a lejáróban lévő tilalmakat.

A csuka, a balin, a sügér, valamint a fogassüllő tilalma már nem aktuális, mostantól csak a kifogható méret, illetve a napi maximális darabszám korlátozhat minket.

A garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc, továbbá a márna tilalma április 15-én kezdődött és egészen e hónap utolsó napjáig tart. A pontyé szintén ekkor ér véget, viszont két és fél héttel később, egészen pontosan május 2-től kezdődött.

A kősüllőre picit tovább kell várnunk, március 1-től egészen június 30-ig tart a tilalma, míg a compó és a harcsa esetében ezen időszak majdnem másfél hónapig tart (május 2 és június 15 között). Bár érdemes hozzátenni, hogy a 133/2013 (XII. 29.) VM rendelet alapján ez utóbbinál van egy kiskapu, miszerint az alapesetben minimum 60 centis kifoghatási méret helyett, 100 centitől még ekkor is haza lehet vinni.

Persze ezen tilalmak nem minden esetben érvényesek egyes területekre, hiszen például a Balatonon idén sincs pontytilalom. Magyarán nyakunkon a horgász-főszezon, szóval rövidesen érkezünk néhány hasznos tanáccsal, ötlettel.

(Szerző: Nagy Ádám | Fotó: Pixabay.com)