Jump to content

A pénzes pér leggyakoribb előfordulásai Magyarországon

2017. 04. 10. 08:00

Európa hegyi folyóinak lakója ez a horgászok által kiváló sporthalként számon tartott faj. Horgászata a pisztrángozáshoz hasonlóan nagy élményt nyújt. Húsa szálkamentes és fehér húsa vetekszik a pisztrángéval. A magyarországi halfaunának nem állandó tagja, de mint természeti érték, minden alkalmilag felbukkanó példány védelmet élvez.

A hegyi patakok bővebb vizű szakaszain fordul elő. Gyakran felhúzódik a pisztráng életterébe, de nagyobb áradások után az alacsonyabb, paduc vagy márna szinttájon is megtalálható. Kivételesen tavakban is kialakulhat állománya, de ívni a befolyó patakokba vándorol. Tápláléka férgek, csigák, vízi és repülő rovarok, apró halak és ikrák.

A horgászok által kiváló sporthalként számon tartott faj, melynek horgászata a pisztrángozáshoz hasonló módszerekkel lehetséges. Magyarországon védettséget élvez, azonban Szlovákiában 27 centiméteres méretkorlátozás mellett január 1.-től május 31.-ig horgászható. Korábban Erdélyben 25 centiméteres korlátozás mellett volt fogható, azonban 2005. augusztustól Románia természetes vizein 5 évre szóló védelem, azaz fogási tilalom alá helyezték a pénzes pért további 47 más halfajjal együtt.

Hogyan ismerhetjük fel?

A hal teste mérsékelten nyújtott, oldalról lapított, feje kicsi, szeme nagy és az orra hegyes. Cikloid pikkelyei kicsinyek, 74-96 darab található az oldalvonal mentén. A szokatlanul magas, hosszú hátúszó és a farokúszó között zsírúszó van. Szájnyílása kicsi, legfeljebb a szem elülső szegélyéig ér; felső állkapcsa előrenyúlik. Mindkét állkapcsán ülnek fogak. A hátúszó jóval a hasúszók eleje előtt kezdődik; a hím hát- és farok alatti úszója, valamint hasúszói hosszabbak a nőstényénél.

(Forrás: Wikipedia.org | Fotó: Hlasek.com)