Jump to content

Amit érdemes tudni, ha sügérre halászol

2017. 04. 27. 19:00

Nézzük, hogy mivel érdemes felcsalizni, illetve hol ajánlatos keresni. A tapasztaltabbak már biztosan tudják, de azért kitérek rá, hogy a sügérre nincs méret-, illetve mennyiség korlátozás, bár fura is lenne, elvégre 50 centi körülbelül a maximális hossza.

Hol foghatunk sügért?

Magyarországon kimondottan sügérező hely nagyon kevés van, apróbb példányok szinte mindenhol előfordulnak, nagyobb egyedek már sokkal ritkábbak. A termetesebb egyedek néhány főbb lelőhelye: Pécsi-tó, Deseda, Duna–Tisza-csatorna, Duna-völgyi-főcsatorna, Sió, Rába, valamint a Duna és a Tisza csendesebb szakaszai.

Mivel táplálkoznak?

A sügér sokféle állatra vadászik. A fiatal egyedek elsősorban puhatestűekkel, apró ízeltlábúakkal táplálkoznak, az idősebbek étlapján főként rovarok és lárváik, szúnyog-, szitakötő-, kérészlárvák szerepelnek. Ha apró halak kerülnek a közelükbe, azokra is rátámadhatnak, de nem vetik meg az ikrákat sem.

A vízinövények között elrejtőzve apró halakra, elsősorban kicsiny bodorkára és küszökre lesnek, de gyakran elvegyülnek a kis vörösszárnyú keszegek népes csapatában is. Ha egy kishal óvatlanul megközelíti rejtekhelyüket, a sügérraj utána veti magát, és addig üldözi, míg az a fáradtságtól meg nem adja magát.

A nagyobb, 0,5-1 kg tömegű példányok rendszerint 20-60 grammos halakra vadásznak. Érdekes, hogy a sügérek kannibálok: gyakran falják fel saját fajtájuk ivadékát és apró példányait.

(Forrás: Wikipédia.org | Fotó: Pixabay.com)