Jump to content

Orvhalászok a Zagyván

2017. 08. 08. 14:01

Tarthatatlan állapot – állít meg egy fia­talember. – Kifizetjük az engedélyt, ám mire belógatnánk a horgot, nem találunk halat a vízben. Ugyanis nagy tételben ellopják: egyesek parttól partig hálóval rendszeresen lehalásszák a folyót Apctól lefelé egészen a jászsági megyehatárig, és nem tehetünk ellene semmit. Igaz, nem drága az engedély, de ezért a pénzért talán tehetne is valamit az ellenőr, csakhogy én évek óta nem láttam egyet sem…

A lehalászás tényéről szinte mindenki tud – vagy saját tapasztalatai alapján, vagy mert hallott már a horgászkörökben terjengő rémhírekről –, ám kicsi az esély arra, hogy elkapják az orvhalászokat, akik állítólag képesek megfélemlíteni is azokat, akik tetten érik őket.

Gálik Tamás, a Hatvani Horgász Egyesület elnöke szerint a felvetés jogos, ám ő sem tud egyértelmű javaslatot megfogalmazni arról, hogy adott esetben mit lehetne tenni. Számos feljelentést tettek – mondja –, de ha ­bizonyítható volt is a cselekmény, az elkövetők megúszták 15–30 ezres pénzbírsággal, ami behajthatatlan, vagy pedig – ha horgász volt a szabálysértő – bevonták az engedélyét. Mindez azonban nem tántorítja el a kihágókat.

– Ami a halőröket illeti, több személy is ellátja ezt a feladatot a Zagyva megyénkbeli szakaszán – jelenti ki. – Ám ők ingyen, társadalmi munkában végzik teendőiket, így senki nem várhatja el tőlük, hogy napi 24 órában a gáton legyenek. Sajnos, tudják ezt az orvhalászok is.

(Forrás: heol.hu / kép: shutterstock)