Jump to content

Mindent a sügérről

2017. 08. 18. 19:36

Elõfordulása különbözõ testformákkal és színekkel az élõhely és életviszonyok szerint a gyors folyású patakok kivételével szinte mindenütt elöfordul. A színe évszakok szerint is változik.

Az alapszín zöldessárgától majdnem a feketéig terjed 5-9 sötétebb függõleges csíkkal az oldalán amik kitûnõen elrejtik a nádasban és a vízinövények között. A hasúszók jellegzetes tüskét alkotnak. Az elsõ hátúszó hátsó részén egy nagy kékesfekete folt különbözteti meg a rokonaitól pl. a süllõtõl. Eredetileg édesvízi hal de megtalálható a tenger öblökben is a félsós vizekben. A fiatalok kisebb csapatokba verõdnek az idõsebbek magányosan élnek mivel a raj az idõk folyamán természetes úton egyre inkább megfogyatkozik.

Testhossz és tömeg
A kifejlett példányok mérete hazánkban 0,30-0,50 kg, hossza 20-25 cm, a nagy példányok 1-1,5 kg (50 cm) érik el. 

Szaporodás
Ívás ideje április - június között. A hím példányok 2-4 a nõstények 3-6 éves korukban lesznek ivarérettek de táplálékszegény vizekben 1-2 évvel kitolódhat ez az idõpont. Élethossza 13 év.

A hatvanas és 1970-es években egy fekélyes betegség tizedelte meg a sügérállományt Nagy-Britanniában. A vizsgált élõhelyeken az egyedek mintegy 99%-a elpusztult. Csak a legerõsebb fiatal példányok maradtak meg. Bár a vész már évtizedekkel ezelõtt elmúlt, következményei mind a mai napig érezhetõek. A felnõtt sügérek hirtelen pusztulása megzavarta a faj természetes kiválogatódását. A vészt túl sok fiatal példány élte túl, amelyekbõl elsatnyult, törpe növésû állomány alakult ki.

Horgászati szabályozás
Horgászati tilalom alá nem esik.

Táplálkozás
Plankton, rovarlárvák, kishalak, ikra, légylárvák, rákok. Falánk ikrarabló és ivadékpusztító ezért a tógazdaságokban irtják. Saját fajuk kisebb példányait is felfalják. Táplálkozási módjuk megköveteli a jó látási viszonyokat is, ezért a tiszta, átlátszó vizekben érzik a legjobban magukat.

Sügér horgászat
Magyarországon kevésbé, nyugatabbra népszerû sporthorgász hal. Általában hagyományos módon csontival, gilisztával, apró hallal horgászunk sügérre, de a kisebb körömvillantóra vagy twistesre is elõszeretettel ugranak rá. A legnagyobb méretet bányatavakban, illetve mély tavakban, folyókban érheti el. A Kárpát-medencében megnõhet akár 2,5 kg-os súlyúra, és 50 cm hosszúra, de rekordlistára kerülnek már az 1 kg körüli példányok is. Magyarországon kimondottan sügérezõ hely nagyon kevés van, apróbb példányok szinte mindenhol elõfordulnak, nagyobb egyedek már sokkal ritkábbak. Velük az öregebb tározókon (mint pl. a Pécsi-tó, Kaposvárnál a Deseda, morotvákban, holtágakban , valamennyi csatornában és kisebb síkvidéki patakban, folyóban (pl. Duna-Tisza csatorna, Duna-völgyi-fõcsatorna, Sió, Rába, mély kavicsbánya-tavakban, nagyobb folyóinkon (a Duna, a Tisza, illetve a Dráva bármely csendesebb szakaszán), illetve tavainkon (a Balaton és a Velencei-tó nyugodtabb, vízinövényekben gazdag régióiban) találkozhatunk. 

(Forrás: horgasz.hu)