Jump to content

Dunai galócát fogtak - visszadobták

2017. 11. 12. 12:47
Lefotózta, majd visszaengedte a folyóba a ritka és védett dunai galócát Pálinger István, aki Ásványrárónál legyezett, amikor az ötven centiméteres példány a horgára akadt. Úgy véli, Szigetköz emblematikus hala lehetne ez a faj.

Fokozottan védett, nagyon ritka halfajok közé tartozó dunai galócát fogott Ásványráró térségében az Öreg-Dunán Pálinger István. A horgász elmondta: a ritka halfajból nem most fogott először, három évvel ezelőtt, október elsején egy hatvancentis dunai galócát akasztott és fárasztott sikeresen.

„Azóta, úgy tűnik, október első napjaiban kísért a galócafogás. Így volt ez idén is, október másodikán legyező módszerrel horgásztam a Nagy-Dunán Ásványráró magasságában. Olyan helyen próbálkoztam, amely ideális a dunai galócának, vagyis egy kiöblösödő, sekély, kavicsos aljzatú részen legyeztem. Itt akadt horogra az egészséges, ötvencentis példány. A halat fotózás után természetesen visszaengedtem" – mondta el élményeit Pálinger István. Úgy véli, a Szigetköznek és a régiónak akár emblematikus halává is válhatna e faj, mely itthon és külföldön is jó reklámja lehetne a hazai vizeknek és használóinak. 

 

 

(Forrás: kisalfold.hu)