Jump to content

A kárász-halászat alapjai

2018. 01. 20. 22:57

A kárász, vagy kicsit pontosítva, a széles kárász Magyarországon az egyik leggyakrabban előforduló halfaj. Sokan hívják a bajusztalan pontynak is, de vajon hol fordulhat elő és hogyan érdemes rá halászni? Nézzük...

A növényekben gazdag sekélyebb állóvizeket kedveli. A folyókban is megtalálható, de a főmedrében ritkán fordul elő. Az áramló szakaszokat kerüli, de egy-egy nagyobb áradás esetén kimozdul a hullámtéri állóvizekből.

Jelentősebb állományai a folyók holtágaiban vagy mocsaras részeken alakul ki. Szívós halfaj, jól viseli az oxigénszegény viszonyokat és télen az iszapba beágyazódva a víz teljes átfagyását is eltűri.

A fenék közelében lehet fogására számítani. Legjobb a könnyű úszós kis horoggal felszerelt készség. Csaliként a giliszta a kenyér, a kukorica vagy különböző pontyféléknek gyártott horgász csali.

Kapása olykor csak az úszó rezdüléséből áll, illetve az úszó néhány milliméteres megemelkedése vagy süllyedése jelzi kapását. Majd megáll, és csak ezután indul el a horgon szívósan viselkedő hal.

(Forrás: orsoesbot.hu)