Jump to content

Néhány szó a tőkehalról

2018. 01. 31. 22:42

A tőkehal a Gadidae család legnagyobb tagja és rokonságban van a sávos tőkehallal, a kis tőkehallal, a francia tőkehallal, a tengeri menyhallal, a ritka édesvízi tarkamenyhallal. Nagyobb halfajnak számít és mint ilyen a hatalmas kereskedelmi halászat kedvenc zsákmánya.

Kereskedelmi halászata az átlagos méretek csökkentését eredményezte, bár a faj képes példányainak számát egyetlen sikeres ivási ciklus alatt pótolni. 

A kis, fiatal tőkehal, amelynek súlya 5 font (2.27 kg) alatt van, a leggyakrabban horogra akadt méret a tengerparti és a sziklás régióban horgászók körében. Alkalmazkodnak a hínáros tengeri növények élénk vörösesbarna színéhez. Máshol inkább iszapos krémszínűek, zöldesszürkék és nagy fejükről és hasukról lehet őket megkülönböztetni a többi fajtól. 

A tőkehal hatalmas étvágyú, amit elárul hatalmas szája is. Sokféle férget, garnélarákot és más tengeri gerincteleneket eszik, különösen amikor fiatal. Az ivarérett példány elhagyja a tengerpart vonalát és a halétrendre tér át. 

A tengerpartról vagy mólóról hosszú dobásokkal, tintahal és giliszta csalival elérhető a mélyvíz, a tőkehalak őszi-téli vándorlású útvonala. Éjszaka és télen a felszökő dagályok a legjobb időszakok a tőkehal fogására. A két bottal való horgászat az éjszaka általános gyakorlatnak számít, lehetővé téve a különböző horgok, csalik és dobótávolságok váltogatását.

(Forrás: orsoesbot.hu)