Jump to content

Az árgushal

2018. 06. 07. 19:49

Az árgushal elterjedési területe az indo-csendes-óceáni térség. Élőhelye, Japántól Pápua Új-Guineán keresztül, Délkelet-Ausztráliáig terjed. Közkedvelt akváriumi hal is.

E halfajt szépsége és kíváncsisága miatt tartják. Testfelépítésben hasonlít a diszkoszhalra, de nem olyan érzékeny, mint ők. A kifejlett példányok csak a brakk- és sósvizet tűrik, de az ivadék az édesvízben is megél. A melegebb vízhőmérsékletet kedveli, körülbelül 21-28 Celsius-fokos vízben érzi jól magát. Akváriumban való tartásuk nagyon könnyű. Az ivadék a kisebb akváriumokban is megvan, de növekedése során, ha egyéb halfajok is vannak mellette, nagyobb akváriumot igényel. Szűk helyen, az akváriumi társait bántalmazza.

Ez a halfaj mindenfélét megeszik. Növényi és állati eredetű táplálékot, törmelékeket, fagyasztott haleledelt, de még az akváriumban levő növényeket is. Táplálkozás közben sokat pazarolnak, emiatt a nagyon jó szűrőberendezés kell az akváriumhoz. Minél idősebb a fogságban tartott árgushal, annál tisztábban kell tartani a vízét, mivel a sós vízben a táplálékból lebomlott fehérjék mérgező anyagokat állítanak elő. Az árgushal társas hal, jobb ha fajtársakkal van körülvéve.
A természetes élőhelyén, az emberek megeszik ezt a halfajt. Kifogásakor és feldolgozásakor ügyelni kell, mivel testének elülső részén, kis, mérgező tüskék vannak, amelyek megérintése fájdalmat, vagy akár ájulást is okozhatnak. A legjobb gyógymódszer, a mérge ellen, a forró víz.
(Forrás: wikipedia.hu, horgasz.hu, foto: wikipedia)