Jump to content

Ez az idei év hala

2020. 07. 03. 14:19

Minden évben megválasztásra kerül a Magyar Haltani Társaság közönségszavazása alapján az év hala. Az év hala 2020 szavazáson három jelöltre szavazhatott a horgászat és a halak iránt érdeklődő közönség. A három jelölt az év hala 2020-as szavazáson a német bucó, a csuka és a süllő volt. 

A szavazáson 14642 szavazatot adtak le a látogatók, számol be honlapján a Magyar Haltani Társaság. A harmadik helyen a fokozottan védett német bucó végzett a szavazatok 18%-val. A képzeletbeli dobogó második fokára a csuka állhatott fel az összes szavazat 38%-val, míg az első helyen végzett a süllő a szavazatok 44%-val, ezzel az év hala 2020 évben a süllő lett.

Év hala 2020 jelöltek

Az év hala szavazás célja a magyarországi halak megismertetése szélesebb körben, mely számunkra is maximálisan támogatandó törekvés. Magyarország halainak megismertetésében nagy szerepe van ennek a közönségszavazásnak. Az alábbiakban szeretnénk néhány szóban bemutatni a jelölteket.

Német bucó

német bucó (latinul: Zingel streber, angolul: Streber, németül: Streber) hazánk egyik fokozottan védett halfaja, eszmei értéke 100.000 forint. Igen egyedi megjelenésű halfaj, mely csak a folyóvizekben található meg. Fenéklakó hal, táplálékát a mederfenékről szerzi. A tápláléka leggyakrabban a mederben megtalálható férgekből, kis méretű rákokból, rovarok lárváiból, és puhatestűekből áll. A víz által görgetett hordalékból is szívesen kiválogatja a számára megfelelő szerves törmelékeket.

Erősen megnyúlt, hengeres testű halfajta, nagyon vékony farokrésszel. Feltűnően hosszú, széles fejű, felülről kissé lapított fejű hal. Orra megnyúlt, szája közepes méretű, alsó állású. Érdes tapintású, apró pikkelyei mélyen ülnek bőrében. Pikkelyeinek világos, sárgásbarna színű alapon széles, sötétbarna, ferdén lefútó sávok díszítik. Kis méretű halfaj, a nagyobb példányok is csak 16-18 cm közöttiek. Egyedüli rokona hazánkban a magyar bucó, amellyel igen könnyen összetéveszthető.

Csuka

A csuka (Esoxi Lucius Linnaeus, németül Hecht, angolul pike, a hazánkban honos csukafaj northern pike néven ismert) szinte minden vízünkben megtalálható hal. A csukának a megjelenése is azt sugallja, hogy egy igazán agresszív, gyilkolásra született ragadozó. Hazánkban őshonos halfaj, egész Európában elterjedt és kedvelt, mind horgászati, mind gasztronómiai szempontból.

 

(Forrás: pecacsarnok.hu / fotó: pixabay.com)