Jump to content

Ha pontyra vadásznál, olvasd el a cikket

2020. 11. 02. 19:43

Minden halat megillet a kíméletes bánásmód, azonban az öreg, nagytestű pontyok különös odafigyelést igényelnek.

Helyválasztás
Nagyobb pontyot rövid idő alatt ott lehet fogni, ahol sok van. Számos olyan vízterület található szinte minden régióban, ahová célzottan nagytestű pontyokat telepítenek annak érdekében, hogy az is megtalálja a számítását, aki egy nap alatt szeretne fényképezőgép elé tartani egy-egy kapitális bajszost. Ennek a horgászatnak a Préri-tó stéges tava adott otthont, ahol sok nagytestű ponty él, és ami viszonylag könnyen meghorgászható víz.

Nagyhalas method módszer és csalik
Természetesen a method technika keretein belül is van kifejezetten nagyhalas módszer. A végszerelék tekintetében nincs nagy eltérés, mindössze az a kikötés, hogy a kosárnak érdemes nagyobb befogadóképességűt választani, mert így termetesebb csalikombinációk is beleférnek. A Haldorádó Dart kosár erre alkalmas. Szelektálni a method módszerrel nem igazán lehet, mindössze a horog és a csali méretével lehet játszadozni.

Horog tekintetében akár a 6-os vagy 4-es méretig érdemes felmenni, és ez esetben is a vastaghúsú modelleket javaslom. Ezek, ha megakadnak, akkor nem szakítják szét a sebet, hanem elhúzódó fárasztások során is jól, stabilan tartanak.

 

A nagyhalas csalik közül az egyszerűen használható Fluo Oldódó Lebegő Pelleteket preferálom, mert ezeket – ahogyan kisebb társait – csak fel kell szúrni a megfelelő méretű csalitüskére. Amennyiben nem pop-up, hanem wafter csaliban gondolkodunk, akkor pedig a Tornado Wafter különböző változatai jöhetnek szóba. Ha mindkét családból csak egyet-egyet kellene választani, amellyel nagy valószínűséggel meg lehet fogni az adott vízterület halat, akkor ezekre esne a választásom:

  • Fluo Oldódó Lebegő Pellet - Édes Ananász
  • Tornado Wafter - Mangó

Nagyhalas method csalogatóanyagok
Az etetőanyagok terén nem biztos, hogy el kell térni a megszokottaktól, mert a legtöbb olyan tavon, ahová mesterségesen telepítettek nagy halakat, csak ritkán van zavaró apróhal. Azonban, ha mégis él a tóban nagyszámú olyan kisebb hal, amely jelenléte zavaróan hat, akkor érdemes nagyobb szemcsézetű, tartalmas csalogatóanyagban gondolkodni. A Method Suliban már bemutattam a Ready Method Pelletet, amely készre nedvesített pelletszemekből áll. Célzott nagyhalazások során ez talán a legegyszerűbb megoldás. Ha ez nem elegendő, vagy ha másmilyent szeretnétek, akkor a Fluo Micro Method Feed Pelletek közül érdemes választani. Ezekre mindössze 1 dl vizet kell önteni, össze kell rázni, majd 10 perc múlva kosárba is lehet tölteni. Amennyiben az említett termékcsaládból egyet-egyet kellene választani, akkor ezekkel indulnék nagy pontyra horgászni:

  • Ready Method Pellet - Pisty
  • Fluo Micro Method Feed Pellet - Brutal Liver
(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)