Jump to content

Gyerekkel mennél horgászni?

2021. 07. 14. 15:41

Kimondva vagy kimondatlanul, biztos, hogy a legtöbb szülő szeretné, ha gyermeke az általa fontosnak tartott munkában (vállalkozásban) vagy éppen kedvenc hobbijában követné őt.

 

Én úgy lettem horgász, hogy a családomban nem horgászott senki, sőt később apám pont általam lett horgász, nem pedig én őáltala, tehát nem a családi hagyományt követtem. Amikor megszülettek gyermekeim, mondták nekem, hogy megvannak az utódok, akik majd továbbviszik a hobbimat, amely egyben a munkám is. Biztos, hogy ezt „kell” nekik majd csinálni? Szüleimtől egy nagyon, de nagyon fontos örökséget kaptam, amely egész életemre kihat. Mindig abban támogattak, ami nekem fontos volt. Ha lepkét akartam gyűjteni, akkor vettek nekem lepkehálót, ha bélyeget akartam gyűjteni, akkor vettek bélyegalbumot, amikor kitaláltam, hogy horgászni szeretnék, vettek horgászbotot. Ugyanígy nevelem én is gyermekeimet, nem „kényszerítem” bele őket a horgászatba. Lehet, hogy fiam YouTuberként sokkal sikeresebb lesz, mint én a horgászatban, miért ne csinálhatná? Persze ez nem jelenti azt, hogy nem horgászunk közösen, de nem viszem túlzásba, nem erőltetem rájuk.

 

Az már látszik, hogy a lányomból nem lesz horgász, de a fiam még lelkesen érdeklődik. Főként a nyári időszakban minden adódó alkalmat megragadunk, hogy közösen horgásszunk, amelybe bevonjuk a papát, azaz édesapámat is. Talán 2 évesek voltak a gyermekeim, amikor először elkísértek a vízpartra, ekkor spiccbottal üldözték a kis halakat, majd hamar eljött az ideje annak is, amikor a nagyobb halak lettek a célpontok. Ehhez a feederezés volt a legjobb alternatíva. Azonban mindkét gyermekemnél megtapasztaltam, hogy a legnagyobb problémát a botok hosszú nyele okozta. Nem tudták azt hová tenni a fárasztások során. Ezért elsőként a legrövidebb orsós botokat, a lékhorgász botokat adtam a kezükbe. Majd ahogy nőttek, a rövid, 2,7 m-es, de erős „boat”, azaz csónakos feederbotokkal horgásztak, ezeket tudták a legkönnyebben kezelni.

 

Ezek ideálisak a testalkatukhoz dobásnál és fárasztásnál egyaránt. Fontos erről beszélni, mert azt látom, hogy sok szülő a nehéz bojlis vagy hagyományos fenekező botjaikat nyomja a gyerekek kezébe, és „küzdjél vele fiam!”… No, ezzel biztos, hogy el lehet venni a gyerek kedvét a horgászattól. A másik, amely teljes mértékben alkalmatlan a horgászatra az úgynevezett „gyerek szettek” tartalma. Ezek 2-3.000 Ft-ba kerülő bot + orsó + kiegészítő szettek. Komolyan mondom, szégyellem magam, hogy mi is árulunk ilyet. A legtöbb az összerakás pillanatában darabjaira hullik, komoly küzdelem és szaktudás árán válik bevethetővé, de ugye egy kezdő számára ez szinte megoldhatatlan…

 

(Forrás: haldorado.hu / fotó: pixabay.com)