Jump to content

Kifárasztás után jöhet a kiemelés

2016. 07. 20. 19:04

A nyílt vizekben minden méretes halnak hagyni kell egy kirohanást! Az elején egy kicsit hadd fusson, ne állítsuk meg! Hosszú zsinórral könnyen és gyorsan reagálhatunk, ha szabadulni akar. Ha már közelebb van, már csak a kiemelés marad hátra.

Fárasztáskor csak akkor lépjünk közbe, ha a zsákmányunk valami búvóhelyre igyekszik! Persze a búvóhelyektől hemzsegő vizekhez azokra alkalmas felszerelés is kell, erős zsinór, már a horognál is.

A fárasztás során pumpálva húzzuk be a halat! Ha tudjuk, próbáljuk emelni a botot függőlegesig és csak ott tekerjük be gyorsan egy kis zsinórt! Ha a hal jobbra tart, mi jobbra húzzuk, és fordítva! A botot alacsonyan tartva felfelé kényszerítjük a zsákmányt. Jó trükk, ha a halunk egy víz alatti perem mögött van.

A legtöbb halfajnál ránézésre megmondhatjuk, eléggé elfáradt-e a hal, hogy megszákoljuk. Amikor először a felszínre jön, láthatjuk: győztünk! Helyezzük a szákot a vízbe, és a bottal húzzuk fölé a halat! Soha ne nyúljunk a szákkal a hal után! A hal könnyen megijed a száktól – nagyon sok biztosnak tűnő zsákmány szökött már így meg.

Minden olyan halat, amely túl nagy ahhoz, hogy egyszerűen a partra húzzuk, a hal méretének megfelelő szákkal kell kivenni!

(Forrás: Horgász enciklopédia – Gareth Purnell, Alan Yates, Chris Dawn | Fotó: Pixabay.com)