Jump to content

A pergető horgászat művészete

2016. 07. 23. 18:09

A pergetés egyike a világ legkedveltebb horgászmódszereinek és számos halfaj hatékonyabban fogható műcsalival, mint természetes csalival. A módszer lényege egyszerű: becsapni a halat, hogy azt higgye, a műcsalid egy élő hal.

A pergető módszerek sora igen különböző. Elsősorban a halak fajtája és a tenger határozza meg, hogy milyen módszert és milyen műcsalik alkalmazzunk. Műcsalival a kis makrélától a cápáig mindenféle ragadozót foghatunk, ha jól választunk.

A parton álló horgásznak a műcsalit a mélyebb vízbe kell dobnia, ezért a megfelelő dobótávolság érdekében súlyos műcsalit kell választania. A mélyben vezetett műcsaliknál mindig figyelembe kell venni, hogy milyen akadályokba ütközhet (hínár, sziklák) a pergetési módszert is ennek megfelelően kell megválasztani.

A hajós horgász egyszerűen a mozgó hajóról egy műcsalit vontat bizonyos távolságra a motortól. A nyársorrú hal és más ragadozó fajok esetében a hajó hullámverése és a hajócsavar keltette áramlás ugyanúgy dobálja a műcsalit, ahogy az apróbb halakat.

(Forrás: Horgász enciklopédia – Gareth Purnell, Alan Yates, Chris Dawn | Fotó: clogflyfishing.blogspot.com)