Jump to content

Úszós horgászat profi módon

2016. 08. 16. 18:14

A horgászok egyik legnagyobb öröme, az izgalom és bűvölet, amit az úszó vízfelszínről való hirtelen eltűnése idéz elő. A tengereken ezt a horgászmódszert csak ritkán lehet alkalmazni a nagy vízmélység miatt. Az erős árapályok is nehezítik a felszerelés ellenőrzését.

Az úszós horgászat azonban egy nyugodt, védett tengerparti sétányon, tengeri pérhalra vadászva, könnyű felszerelést használva igen sikeres lehet. A nagy úszó segíthet kibűvészkedni az ajakoshalat, a sávos tőkehalat a sziklás tengeri moszat-erdőből. A vízgolyó kiváló kombinált jelző a makréla vízfelszín alatti lebegtetésre, ha hajóból horgászunk cápára. Az úszós felszerelés nagy szórakozássá varázsolja a makrélára és tűhalra történő horgászatot.

A tengeri úszók általában nagyok, mert gyakran kell nagy távolságba dobni és ebben a távolságban a tengeri hullámok közepette is látni kell. Minél nyugodtabb a víz, annál kisebb úszót használhatunk, például egy kikötőn vagy tengerparti sétányokon ideális lehet egy közönséges waggler. Az önsúlyos úszókat távolabbra lehet dobni. A vízgolyó kitűnően megfelel, mert a súly az úszóban van és a különböző ólmok okozta gubancolódás elkerülhető.

Az úszós horgászat előnye, hogy a hal könnyebben észreveszi a felkínált csalit, mintha az a növények hátterében a tengerfenéken lenne. A szagok, mint a szardínia-olaj hatására a hal könnyebben megtalálja a csalit.

(Forrás: Horgász enciklopédia – Gareth Purnell, Alan Yates, Chris Dawn | Fotó: pelsocamping.hu)