Jump to content

Mi az a 4 dolog, ami nélkülözhetetlen a halászléhez?

2017. 08. 24. 17:44

A tökéletes halászlé négy összetevőjét szedtük egy csokorba.

1. Hal

A legfontosabb a hal, legjobb, ha mindjárt három féle kerül a fazékba/bográcsba. Minél többféle halt használunk, annál ízletesebb lesz a halászlé. A tökéletes magyaros halászléhez legalább háromféle hal kell: a ponty és a harcsa mellé a Dunánál süllő, a Tiszánál kecsege, a Balatonon fogas. Ráadásnak kerülhet bele keszeg, kárász, dévér és garda.

2. Hagyma

Ne friss hagymát használjon, mert abból nem oldódik ki az aromája. Ha van, akkor öregebb, kisebb fejű makói hagymát szeleteljen vagy karikázzon fel. Reszelni nem szabad, hagyományosan késsel aprítják a hagymát.

3. Paprika

A paprika mennyisége és a csípős paprika aránya nincs kőbe vésve. Édes-nemes fajtából egy tíz fős halászlébe jó evőkanálnyi adag ajánlott, rózsapaprikából kevesebb is elég. Ha cseresznyepaprikát is főzne bele, azt a végén ki kell szedni a halászléből, és külön kell tálalni.

4.Bogrács

Hagyományosan a halászlét bográcsban készítik. A felfelé szélesedő alföldi bográcsba 1 kg halra 1,5-1,6 l vizet tesznek. A Baja környékén használt felfelé szűkülő bográcsba a lassúbb párolgás miatt elég kilónként kb. 1,25 l vizet tenni.

(Forrás: veol.hu)