Jump to content

Methodozás télen? De mennyire!

2017. 12. 02. 15:39

Persze a siker ilyenkor már nem garantált, azonban egy kis odafigyeléssel, a megfelelő módszerrel, felszerelésekkel és csalogatóanyagokkal csodás élményekben lehet részünk akár télvíz idején is! Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani a method technika kedvelőinek.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindennek az alapja az összhang, mely magában foglalja felszerelésünket, csalogatóanyagainkat és horgászatunk mikéntjét, azaz ütemét, pontosságát és átgondoltságát. A késő őszi, téli vagy kora tavaszi horgászatokon ennek a jelentősége felértékelődik, hiszen a halak ilyenkor jóval megfontoltabban táplálkoznak, ezért sokkal nehezebb őket becsapni. Három tényezővel fogok mindössze foglalkozni, melyek alapjaiban határozzák meg horgászatunk sikerét. Ami viszont ettől is fontosabb, ezek mindegyike már a horgászboltban, a pecát megelőző napon eldől, így érdemes neki fokozott figyelmet szentelni!

 

A method technika sikerének záloga az etetőanyag, ezt szerintem mindenki tudja. Alapvetően finom őrlés, magas halliszt tartalom és gyors bontás jellemzi a legnépszerűbb method kajákat, melyektől roskadoznak a horgászboltok polcai. DE! Valamiért, magam sem tudom a pontos okát, a már alaposan lehűlt (maximum 7-8 fokos) vizekben, az esetek döntő többségében, nekem sokkal jobban működtek a különféle mikropelletek, melyek ugyancsak tökéletesen használhatóak a „töltögetős" kosarakkal. Nem mindegy azonban, hogy milyen granulátumot használunk! Úgy tapasztaltam, hogy az extra magas fehérje tartalommal bíró típusok azok, amelyek igazán hatékonyak ilyenkor! A 2017-es évben, tulajdonképpen januártól mostanáig, folyamatosan kísérleteztünk egy olyan mikropellet családdal, amely 50% feletti arányban tartalmaz fehérjét és rendre hatékonyabbnak bizonyult a por állagú kajáknál a már korábban említett környezeti viszonyok mellett. Bár mindig tudtam halat fogni a klasszikus etetőanyagokkal is, a mikropellet rendre több kapást eredményezett, mint az aktuális vetélytársa. Természetesen ezeket is lehet aromázni, édesíteni, de a legfontosabb az, hogy megfelelő időt és figyelmet szenteljünk az előkészítésüknek. 

(Forrás: energofish.hu)